Econocom ontslaat BBTK-hoofddelegee

Econocom ontslaat BBTK-hoofddelegee

zondag 13 december 2015 10:53
Spread the love

IT-dienstverlener Econocom ontslaat hoofddelegee BBTK

De directie van IT-dienstverlener Econocom uit Zaventem heeft maandag 7 december 2015 de hoofddelegee van de socialistische vakbond BBTK op staande voet ontslagen. “Het ontslag was puur en alleen het gevolg van zijn syndicale activiteiten. Een tijd terug schreef de directie overigens alle delegees aan met de waarschuwing dat ze hun mandaat op ‘een overdreven’ manier uitoefenen. Dit is pure intimidatie van vakbondswerk. Wij eisen dat dit ontslag onmiddellijk ingetrokken wordt”, aldus vakbondssecretaris Martin Willems (CNE). Een verzoeningsvergadering tussen de directie en de vakbonden leverde donderdag 10 december geen resultaat op. De vakbonden beraden zich over acties.

De vakbonden hadden deze verzoeningsvergadering samengeroepen omdat de directie de afgelopen maanden het sociaal overleg nog nauwelijks respecteert met als klap op de vuurpijl het ontslag van de hoofddelegee van BBTK. De vakbonden nemen het met name niet dat de directie zonder het minste sociaal overleg de afgelopen tijd een 20-tal afdankingen doorvoerde. Met dit aantal bleef men overigens net onder de drempel om de overlegprocedure om de wet-Renault op te starten. Bij Econocom werken in totaal zo’n 800 personen.

Een ander onderwerp waarover directie en vakbonden meningsverschillen hebben is de afwikkeling van de verkoop vorige maand van de ASS-afdeling aan Dilaco uit Grimbergen. Hierbij zijn een 60-tal personeelsleden betrokken. Volgens Martin Willems zijn hierbij nog steeds een aantal punten met betrekking tot de loon- en arbeidsvoorwaarden niet geregeld. Het gaat onder meer om bijkomende voordelen, aanvullende pensioenen, hospitalisatieverzekering en dergelijke.

“Het gaat er bovendien momenteel chaotisch aan toe omdat Dilaco een aantal werknemers gevraagd heeft tijdelijk terug bij Econocom te werken wat de betrokkenen overigens geweigerd hebben. Het bedrijf wou deze personeelsleden tewerkstellen bij een klant in een kerncentrale, maar had daar echter niet de nodige vergunningen voor”, aldus Willems. 

Luc Vanheerentals

Freelance journalist

take down
the paywall
steun ons nu!