Open brief -

Mevrouw Turtelboom: ik geloof u niet langer

Beste mevrouw Turtelboom: ik geloof u niet langer. Ik applaudiseer niet meer voor u. Want u heeft uw rug naar ons energiedeskundigen gedraaid: u pleit voor hernieuwbare energie, maar houdt mee de kerncentrales te lang open. Wij die de ambassadeurs van uw boodschap hadden kunnen zijn.

vrijdag 11 december 2015 13:33
Spread the love

Ik ben kwaad. Ik ben angstig, maar vooral verward.  Want ik begrijp u niet meer.

U kent mij niet, ik u wel. We hebben elkaar ontmoet op 25 juni 2015. U kwam er mij en mijn collega energiedeskundigen toespreken op een congres. U sprak over de toekomst van ons beroep: dat we meer constructieve adviseurs kunnen worden, en minder regelneverige rapporteurs. Dat zie ik ook als de toekomst van ons beroep.  Maar vooral: u pleitte er voor méér hernieuwbare energie. Ik heb u toen geloofd. In woord en daad. Ik heb toen voor u geapplaudisseerd.

U kent mij niet, ik u wel. Ik las in de krant immers uw woorden: ‘’Als we onze doelstellingen niet halen, mag je schaamteloos zeggen dat we ons werk niet doen.”  Wel mevrouw Turtelboom: u doet uw werk niet. Je kan immers niet tegelijkertijd pleiten voor méér hernieuwbare energie én slecht werkende, verouderde kerncentrales nodeloos openhouden. Je kan niet wit én zwart dragen en beweren dat we deze kleuren beide tegelijk moeten dragen. Want elke investering in onze kerncentrales is er een in buitenlandse energiebedrijven. En houdt per definitie een lokale, duurzame investering in windenergie of zonnepanelen tegen. 

Wist u trouwens dat investeringen in hernieuwbare energie ervoor gezorgd hebben dat onze buren uit Duitsland voor hun elektriciteit vandaag een pak minder betalen dan in 2009? Heeft u het rapport van VITO gelezen: “Naar 100 procent hernieuwbare energie in België tegen 2050”? Over hoe dat effectief kan. Over hoe het vandaag al door steden en regio’s in Denemarken en Duitsland bewezen wordt.

Beste mevrouw Turtelboom: ik geloof u niet langer. Ik applaudiseer niet meer voor u.  Want u heeft uw rug naar ons energiedeskundigen gedraaid: u pleit voor hernieuwbare energie, maar houdt mee de kerncentrales te lang open. Wij die de ambassadeurs van uw boodschap hadden kunnen zijn.

Dus ja, ik ben kwaad, angstig en verward. Maar die negatieve emoties helpen ons niet verder. U mag dan wel uw rug naar ons toe draaien, ik reik u liever de hand.  Beste mevrouw Turtelboom, mag ik u uitnodigen voor een kopje koffie? Die drink ik namelijk ook graag zwart.

Met vriendelijke groeten,

Pieter Lootens

PS die boom hoeft u niet te planten.  Een zaadje volstaat.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!