#D12, een dag vol acties in Parijs

Het klimaatakkoord laat op zich wachten, maar een 150-tal sociale bewegingen plannen zaterdag een dag van actie in Parijs. Met of zonder noodtoestand, we kunnen deze klimaattop niet laten passeren zonder onze stem te laten horen, klinkt het. "D12 zal onze afsluitingsactie zijn in Parijs én het begin van een nieuwe beweging als we een klimaatcatastrofe willen vermijden."

vrijdag 11 december 2015 17:06
Spread the love

De kans is groot dat het definitieve klimaatakkoord pas zaterdag bekend gemaakt wordt, dus na de acties.  De kladversies zijn teleurstellend. De tweede draft is zelfs nog erger dan eerste, klinkt het bij de klimaatbewegingen. De groeilanden worden met de vinger gewezen, de intenties zijn vaag en er zijn geen concrete acties. Er is geen deadline voor fossiele brandstoffen. Wat sowieso een temperatuurstijging van meer dan 1,5 graden betekent  en klimaatrampen… Het Zuiden steig

ert, want in de laatste versie wordt elke vorm van aanklacht tegen rijke landen voor hun verantwoordelijkheid aan de klimaatverandering uitgesloten. 

Verontwaardiging

De verontwaardiging is groot en de verschillende geweldloze actietrainingen die al heel de week plaatsvinden in de alternatieve People’s Summit zijn een enorm succes.  Een zwak klimaatakkoord zal de verontwaardiging nog doen toenemen en tot hardere acties leiden.

Voor de activisten zullen de D12 acties zaterdag het begin zijn voor een wereldwijde mobilisatiemet een hoogtepunt in mei 2016. De bedoeling is om overal  fossiele brandstof bedrijven en mijnen te bezetten. 

Geweldloze acties

CoalitionClimat21 en Alternatiba, twee bewegingen die mobiliseerden voor de COP21 in Frankrijk hadden initieel verschillende geweldloze acties gepland in Le Bourget waar de COP plaatsvindt. Maar na de aanslagen en de noodtoestand waren ze gedwongen om hun plannen aan te passen.

Ze vonden het niet meer opportuun om nog in Le Bourget acties te houden. Omdat het een arme buitenwijk is met vooral moslims die reeds met racisme en politiegeweld te maken hebben en nu met nog meer politierepressie en raids zitten na de aanslagen. In overleg met de inwoners heeft de organisatie uiteindelijk besloten de acties te verplaatsen om niet nog meer geweld en politie naar die wijk te brengen.

De bewegingen benadrukken het geweldloze karakter van de acties en roepen activisten op zich daaraan te houden. Door de noodtoestand geldt een samenscholingsverbod waardoor niet meer dan twee mensen mogen samenkomen op een publieke plaats met een politieke boodschap. Je riskeert tot zes dagen in voorhechtenis en boetes tot 150.000 euro. “We moeten dus creatief omspringen met deze grijze zone”,  klonk het op de informatiesessie. Ze vroegen de activisten om in paren te komen naar de actieplaatsen en nadien ook in paren te vertrekken.

Alleen de actie aan de Eiffeltoren had initieel een officiële toestemming. Maar de politie heeft vandaag laten weten dat ze ook de andere geplande acties oogluikend zal toelaten.
Actiedag onder hashtag #D12 en #redlines

Er is een scala aan protestmogelijkheden van acties voor de doorsnee verontwaardigde burger die zijn stem wil laten horen maar geen risico’s wil lopen op arrestatie tot burgerlijke ongehoorzaamheidsacties voor de diehard activisten. 

Climate Justice For Peace

Friends of the Earth begint al om 9h30 met een actie die ja kan volgen op hun website. Activisten gaan naar afgesproken locaties en zetten hun gsm met gps locatie aan, de bedoeling is dat  al die mensen samen op de kaart van Parijs “Climate Justice for Peace” gaan vormen. 

Mensen kunnen inschrijven om ergens een letter te vormen of om aan te sluiten met een boodschap aan de politiek. Ze trekken een foto en zetten het online.

#climatejusticepeace
Info: http://www.amisdelaterre-cop21.org/?lang=en
Facebook: https://www.facebook.com/events/521309638050178/
Kaart: http://www.climatejusticepeace.org 

Red Lines

De Red-Lines zijn divers. Op de Avenue de la Grande Armée, brengt iedereen een rood kledingstuk, een rode paraplu of rode bloemen mee om de huidige en toekomstige slachtoffers van klimaatverandering te herdenken. Zo vormen ze een rode lijn, parralel aan een 2km lang rood lint, meegebracht door de Belgen

De rode lijn staat symbool voor lijnen die we niet mogen overschrijden om een klimaatcrisis te voorkomen. “We beschermen onze planeet met ons lichaam”, klinkt het.

De oproep is alvast ondertekend door heel wat bekende personaliteiten als Vandana Shiva, Naomi Klein en Patti Smith.

#redlines
Redlines: http://d12.paris  
Info: 
http://coalitionclimat21.org
Oproep: http://350.org/d12-respect/

Mensenketting Eiffeltoren

Alternatiba en een aantal andere organisaties willen op hun beurt de noodtoestand uitroepen, maar dan voor het klimaat en dit op de meest symbolische plaats van Parijs, namelijk aan de voet van de Eiffeltoren.  Om 14h zullen ze er een mensenketting vormen met allerlei slogans. 

Info: https://www.facebook.com/events/1526849980974595/

Climate games en Flashmobs

Daarnaast zijn er nog lawaaierige ‘scream for the climate’ flashmobs voorzien. Activisten worden opgeroepen om lawaai te maken door luid te roepen en te kloppen met potten en pannen. En de Climate Games doen ook zaterdag verder met hun burgerlijke ongehoorzaamheidsacties overal in de stad.

#climategames
Info: https://klimatskriket.wordpress.com/
Info: https://www.climategames.net/en/home

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!