Chomsky: “De keuze is minder of meer terrorisme”

Chomsky: “De keuze is minder of meer terrorisme”

Op 17 november 2015 – vier dagen na de aanslagen in Parijs – nam Noam Chomsky via het internet deel aan een conferentie over de rol van Duitsland in de internationale politiek. Deze conferentie werd georganiseerd door de organisatie acTVism Munchen. Dit is de vertaalde transcriptie van één van de vele vragen die Chomsky beantwoordde.

vrijdag 11 december 2015 10:44
Spread the love

Moderator Zain Raza: Hoe zou Europa – ik bedoel de Europese bevolking en de Europese politici – moeten reageren op dit cruciale ogenblik (na de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs)?

Noam Chomsky: Het hangt er van af wat ze willen doen. Willen ze het terrorisme nog meer aanmoedigen of willen ze dat er aan dat soort terrorisme een einde komt? Dat is de keuze. Als je dat wil beëindigen, dan is de eerste vraag die je moet stellen: “Waarom gebeurt het?”. Wat zijn de onmiddellijke oorzaken, wat zijn de diepe wortels? Daarna probeer je die aan te pakken.

Dus, wat zijn de onmiddellijke oorzaken? Wel, daar weten we niet echt veel over. Zowat de enige uitleg die we kennen is de informatie die IS gegeven heeft. Niet alleen voor deze aanvallen (in Parijs) maar ook voor het opblazen van dat Russisch vliegtuig, waarbij meer dan honderd mensen omkwamen in de Sinaï. Zij zeggen, als je ons bombardeert, dan vallen we aan. Wel, waarschijnlijk is dat de reden. Voor zover we weten is dat de korte-termijn-oorzaak.

De lange-termijn-oorzaken zijn die die we net hebben besproken (tijdens de conferentie). Waar is dit allemaal begonnen? De invasie van Irak, de wahabisering van de soennitische islam, de brutaliteit van het regime van Assad enzovoort. Als je dus de mogelijkheid van toekomstige aanvallen wil verminderen, dan pak je die oorzaken aan.

Als je daarentegen de aanvallen wil doen toenemen, dan doe je exact wat president Hollande nu (17 november) aankondigt. Laten we ze nog meer bombarderen. Laat ons IS vernietigen met militaire overmacht. Dat is waarschijnlijk onmogelijk. Maar als dat al zou gebeuren, dan is het zeer waarschijnlijk dat er nog iets ergers uit oprijst. Omdat de wortels niet worden aangepakt. En die zijn zeer reëel.

(vertaling Lode Vanoost)

Bron: Noam Chomsky on the Terror attacks in Paris – November 2015

YouTube-opname van Noam Chomsky (2’42”):

take down
the paywall
steun ons nu!