Vakbonden vogelvrij verklaard?

Vakbonden vogelvrij verklaard?

woensdag 9 december 2015 14:51
Spread the love

Net zoals Robin Hood werd opgejaagd door de sheriff van Nottingham, zo worden de vakbonden momenteel aangevallen door de rechtse politieke partijen. De vakbonden  blijven zich immers verzetten tegen het asociale besparingsbeleid van Michel I en Bourgeois I. En deze regeringen willen deze kritiek liever niet horen. Ze zouden maar al te graag de vakbonden uitschakelen of monddood maken.

Het IMF bewijst dat vakbonden goed zijn voor uw koopkracht en uw welvaart !

Het ACV heeft trouwens meer kenmerken gemeen met Robin Hood. Robin Hood stal van de rijken om uit te delen aan de armen. Zo zorgde hij dus voor een betere inkomensherverdeling tussen rijk en arm. Het ACV doet hetzelfde. Door te zorgen voor eerlijke loononderhandelingen en een sterke sociale zekerheid worden de lage inkomens opgetrokken en worden de hoogste inkomens (van topmanagers en CEO’s) afgetopt. Dat zeggen we niet zelf maar dat blijkt uit een studie van het Internationaal Muntfonds (IMF): “in landen met actieve vakbonden zijn de inkomensverschillen kleiner. In (ook Westerse) landen zonder (sterke) vakbonden is er een enorme kloof tussen een grote groep armen en een kleine groep superrijken”. Zo verdient een CEO in de Verenigde Staten 250 keer meer dan het gemiddeld loon van een werknemer. In sommige bedrijven loopt dit op tot 1000x meer. In België is het loon van een CEO gemiddeld 40 x meer dan het gemiddeld loon van een werknemer. Probleem is wel dat die loonverschillen ook in België steeds groter worden.

Regeringen halen het geld bij de werknemers en delen het uit aan de bedrijven en aandeelhouders

En wie was de vijand van Robin Hood? Juist, Prins John, die zijn bevolking steeds hogere taksen oplegde. De huidige regeringen doen hetzelfde: indexsprongen, loonblokkeringen en nieuwe taksen (de Turteltaks, de Maggietaks of vettaks, …). De Taxshift van de regering Michel zorgt wel voor heel wat cadeaus voor bedrijven, zoals een forse verlaging van de patronale lasten. De regering geeft zo de werkgevers jaarlijks 2 miljard cadeau. Door de indexsprong geven de werknemers zelf hun werkgevers ook nog eens elk jaar 2,6 miljard cadeau. Geld dat niet naar nieuwe jobs gaat, maar wel naar de aandeelhouders. Het aantal miljonairs is de voorbije jaren spectaculair gestegen. 100.000 Belgen zijn euromiljonair. Het is dus NIET voor iedereen crisis. De geproduceerd welvaart blijft stijgen, zowel in België als wereldwijd. Die stijging wordt alleen zeer slecht verdeeld. Het ACV ijvert daarom (samen met 85% van de bevolking) voor een rechtvaardige belasting op grote vermogens (boven de 1 miljoen) en op multinationals (die nu nauwelijks belastingen betalen).

De regeringen voeren dus een omgekeerde inkomensherverdeling uit. Ze verdelen van arm naar rijk. Bereken zelf wat het regeringsbeleid je kost op www.berekenjeinkomensverlies.be . En kies vervolgens je personage: ben je een sheriff van Nottingham, een prins John of sluit je je aan bij de bende van Robin Hood, ook wel gekend als het ACV?

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!