Naomi Klein en Corbyn aan Hollande: ‘Liberté geldt niet enkel voor kerstmarkten’

Als Jeremy Corbyn en Naomi Klein ergens opduiken, komt daar veel volk naar kijken. Als ze samen op een podium staan, krijg je een tot de nok gevulde zaal en lange wachtlijsten. Naomi Klein was alvast scherp voor de Franse regering die het klimaatprotest verbood. “Liberté is niet zomaar een woord en het geldt zeker niet alleen voor kerstmarkten en voetbalmatchen.”

woensdag 9 december 2015 10:23
Spread the love

Op uitnodiging van de vakbonden spraken Corbyn, de leider van Labour en schrijfster Naomi Klein over de rol van vakbonden in de strijd tegen de klimaatcrisis en de toekomst van onze planeet. Volgens Klein is de verkiezing van Corbyn een signaal van een wereld in volle transformatie. “En we hebben de vakbonden nodig als anker in onze strijd voor een rechtvaardige transitie.

Ze riep de vakbonden op om zaterdag 12 december samen met de klimaatbeweging op straat te komen.”“We gaan zaterdag de schandalige ‘preemptive’ arrestaties van klimaatactivisten verwerpen en de beperkingen van vrije meningsuiting en beweging”, zei Klein. “Liberté is niet zomaar een woord en het geldt zeker niet alleen voor kerstmarkten en voetbalmatchen.”

Corbyn verduidelijkt dat hij een vakbondsman is in hart en nieren en dat hij trots is op de banden die de Labourpartij heeft met de vakbonden. Hij valt meteen in huis met twee quotes:

“De eerste is van Evo Morales: ‘De mensheid is alleen in staat om de planeet te redden als hij de principes van solidariteit, complementariteit en harmonie met de natuur herstelt.’ De tweede is van het niet al te poetische instituut, het IMF: ‘Het menselijke geluk zal verdampen als water onder een medogenloze zon, als de klimaatverandering niet snel aangepakt wordt’.

Corbyn stelt zich drie vragen waarop hij antwoorden probeert te formuleren.

Vraag 1: Hoe zal de toekomst eruit zien als we verder blijven doen zoals we nu bezig zijn?

“Dat is de vraag die vele bewegingen zich hier in Parijs stellen. Wat gebeurt er als we onze economische ontwikkeling niet veranderen en fossiele brandstof de basis van onze economie blijft?”

“Wel, er is dan vijftig procent waarschijnlijkheid dat de wereld zal opwarmen met 5 tot 7 graden in de komende eeuw. De consequentie van deze opwarming overstijgt onze verbeelding, want opwarming van 2 tot 3 graden zal al leiden tot klimaatrampen als overstromingen, droogtes, enzovoort… Dingen die we nu al zien in verschillende delen van de wereld.” Hij gaf het voorbeeld van Groot-Britannië waar er momenteel hevige overstromingen zijn.

“Als mensen de planeet vernietigen, zal hun enige keuze oorlog zijn. Miljoenen mensen zullen vluchteling worden. Gedwongen om hun huizen te verlaten op zoek naar een beter leven.  Deze problemen zullen niet opgelost worden door prikkeldraad rond de rijke landen of rijke continenten te leggen. Ze kunnen enkel opgelost worden door de oorzaken aan te pakken die aan de basis liggen van de vluchtelingenstroom en niet door de vluchteling met de vinger te wijzen.”

Hij citeert de bekende Braziliaanse activist Chico Mendez. Die zei voor zijn dood: “Eerst dacht ik dat ik streed voor de bescherming van bomen, dan dacht ik dat ik streed om het Amazonewoud te beschermen, nu realiseer ik me dat ik vocht voor de mensheid.”

“We zijn geen doemdenkers, er is een toekosmt mogelijk maar als we verder doen zoals we bezig zijn zal die toekomst er niet meer zijn.”

Vraag 2. Hoe willen we dat de toekomst er uitziet?
We moeten volgens Corbyn niet alleen onze verbeelding gebruiken om de wereld te tekenen die we niet willen. We moeten ook onze verbeelding gebruiken om ons de wereld in te beelden die we wel willen. En beginnen, denken, praten en handelen alsof we echt geven om de wereld en om de toekomstige generaties.

“We willen allemaal een meer gelijke wereld, een rechtvaardige wereld, een wereld waarin mensen schone lucht kunnen inademen en proper water kunnen drinken. Een wereld met een adembenemende fauna en flora. Een veilige en vredige wereld waar mensen niet verplicht worden om hun huizen te verlaten door oorlog en natuurlijke rampen.”

“In die wereld zal al de energie die we produceren afkomstig zijn van hernieuwbare energiebronnen. Al ons openbaar vervoer zal rijden op hernieuwbare energie. Al onze huizen en gebouwen zullen energie-efficiënt zijn. Het is een wereld waarin bedrijven producten en diensten maken die we nu nog niet eens kennen.”

Niemand mag zich leider noemen als die geen moeite doet om dit te bereiken, zegt Corbyn. “Maar alleen van onze leiders zal het niet komen. We hebben mensen, gemeenschappen en activisten nodig die zich uitspreken met verbeelding, hoop en vastbeslotenheid om die wereld te bereiken.” Hij ziet hierin een centrale rol voor de vakbonden.

Vraag 3: Hoe komen we tot die duurzame wereld?

“Wij, de klimaatactivisten, moeten er ons bewust van zijn dat een transitie nog niet betekent gelijkheid voor iedereen. Iets doen aan klimaatverandering kan niet zonder ook iets te doen aan de ongelijkheid.”

De overheid moet volgens Corbyn hier in tussenkomen en investeren in deze transitie. We moeten de van fossiele brandstof afhankelijke economie omvormen tot een honderd procent groene economie, de werknemers die nu in de vervuilende sectoren werken ondersteunen in die transitie en niet met de vinger wijzen.

Ook de investering in de juiste technologie is belangrijk. Maar de overheden moeten niet enkel openbaar geld steken in propere energie maar moeten ook de private investeringen daarin pushen. En die technologie moet ook gedeeld worden met de rest van de wereld.

Het belangrijste volgens Corbyn in die transitie is de democratische controle op energie. Hij gaf het voorbeeld van Duitsland waar de energiemarkt – voordien gedomineerd door vier bedrijven – in zeven jaar tijd omgeturnd is in een markt waar twee miljoen burgers energie leveren. In honderden steden komen de netwerken onder lokaal beheer. Alleen al met de democratisering van energieproductie kan je heel veel jobs creëren.

“Ik ben verkozen tot de leider van Labour met een boodschap van hoop. Er is een wereld mogelijk die we samen kunnen creëren.”

En hij sloot af met een quote van één van zijn favoriete auteurs, de activiste Arundathi Roy: “Een andere wereld is niet enkel mogelijk maar ze is onderweg en op een stille dag kan ik haar horen ademen.”

Het geld om die andere wereld te creëren is er, zo maakte Clara Paillard, voorzitter van de Britse vakbond van de cultuursector duidelijk. “In 2008 vond Groot-Brittannië 800 miljard pond (1100 miljard euro) om de banken te redden. In mijn land loopt de belastingontwijking elk jaar op tot 100 miljard pond (138 miljard euro). Laat het duidelijk zijn, mocht het klimaat een bank zijn dan was het al lang gered”, zo sloot ze af met een citaat van de overleden Venezolaanse president Hugo Chávez.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!