Greenpeace gaat undercover: ‘academici schrijven klimaatsceptische rapporten op bestelling’

Een undercover onderzoek door Greenpeace brengt aan het licht hoe fossiele brandstofbedrijven in het geheim academici aan prestigieuze Amerikaanse universiteiten betalen om rapporten te schrijven die twijfel zaaien over de stand van de klimaatwetenschap en die de commerciële belangen van deze bedrijven behartigen.

woensdag 9 december 2015 13:00
Spread the love

Medewerkers van Greenpeace UK deden zich voor als vertegenwoordigers van olie- en gasbedrijven. Ze vroegen academici van de Amerikaanse Princeton en Penn State universiteiten om rapporten te schrijven over de voordelen van CO2 en het gebruik van steenkool in ontwikkelingslanden. De professoren stemden toe deze rapporten te schrijven en beloofden dat de financiers geheim zouden blijven.

De toonaangevende klimaatscepticus en academicus William Happer van Princeton, toonde zich akkoord om een rapport voor een oliemaatschappij uit het Midden-Oosten te schrijven en stelde de onderneming gerust dat hij de bron van de financiering niet hoeft te vermelden.

Hij deed ook details uit de doeken van een onofficiële peer review proces uitgevoerd door de Britse klimaatsceptische denktank Global Warming Policy Foundation (GWPF). Volgens hem kon hij ook dit onderzoek aan een gelijkaardige review laten onderwerpen.

De bevindingen doen denken aan een gelijkaardig geval van de vooraanstaande professor Willie Soon. Uit een onderzoek van de New York Times blijkt dat hij in ruil voor wetenschappelijke klimaatsceptische papers geld heeft ontvangen van anonieme donors en van de fossiele brandstofindustrie.

De directeur van Greenpeace UK, John Sauven, wijst erop dat dit onderzoek nu werkelijk een netwerkt blootlegt van omkoopbare academici uit prestigieuze universiteiten die de fossiele brandstofindustrie in staat stelt om in het geheim het klimaatdebat te beïnvloeden.

Meer info: http://energydesk.greenpeace.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!