Ergste droogte in 30 jaar in Ethiopië

Ergste droogte in 30 jaar in Ethiopië

Ethiopië kampt met de ergste droogte in dertig jaar tijd. Meer dan 8 miljoen mensen hebben dringend voedselhulp nodig, zeggen de VN. Een ramp zoals dertig jaar geleden moet ten allen prijze voorkomen worden door snel optreden.

woensdag 9 december 2015 14:35
Spread the love

De VN verwachten dat de honger in Ethiopië in de eerste helft van 2016 zal verergeren. Ethiopië had in 2015 met twee slechte groeiseizoenen te maken. Door uitblijvende regen leverde de belangrijkste oogst veel minder op dan normaal. Sinds januari 2015 groeit het aantal ondervoede kinderen elke maand. In januari 2016 zal hun aantal rond 400.000 liggen.

Vier grote VN-organisaties, waaronder de WHO en de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR), hebben op 8 december 2015 opgeroepen tot meer donaties om grote hongersnood zoals dertig jaar geleden te voorkomen. Tussen 1983 en 1985 verhongerden in Ethiopië honderdduizenden mensen. Tot nu toe is 200 miljoen dollar hulp toegezegd, maar volgens de VN is er ongeveer een miljard dollar nodig.

De uitgangssituatie is nu anders dan dertig jaar geleden, benadrukken ze. De Ethiopische regering neemt nu het voortouw in het bestrijden van de problemen. “De overheid heeft alarm geslagen en internationale organisaties proberen fondsen te werven. Er zijn momenteel echter zoveel crises in de wereld en zoveel ontheemden door conflicten, dat dat maar ten dele lukt”, schreven de VN-organisaties in een opiniestuk in de Huffington Post.

“Tegen de tijd dat het dringend lijkt, is het al te laat. We moeten niet de fout van dertig jaar geleden herhalen, toen de wereld een zich ontvouwende crisis te lang negeerde en de situatie oncontroleerbaar werd. Deze keer moet de hulp aan de Ethiopische regering en het volk snel er snel komen.”

Vaccinatiecampagne

De VN-Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een aanzienlijke toename in de komende maanden van malaria, dengue, diarree en cholera, ziekten waaraan kinderen kunnen overlijden. Na een recente uitbraak van mazelen is de regering begonnen met de vaccinatie van 5,3 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar in de meest risicovolle regio’s.

Er is echter te weinig geld om kinderen tussen 5 en 14 jaar ook te vaccineren. Bovendien heeft het land geen sociaal vangnet voor de 8 miljoen armsten in het land. Niet alleen Ethiopië, maar in de hele Hoorn van Afrika1 en in andere delen van de wereld zullen naar verwachting in de komende maanden gezondheidsproblemen ontstaan, zegt Michelle Gayer van de WHO.

Bron: Ethiopia is facing its worst drought in 30 years. Can the government stop famine this time?

1 Djibouti, Eritrea, Ethiopië en Somalië.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!