Stemming vrijhandelsverdrag met Peru en Colombia: Intal trekt samen met G3W naar parlement

Stemming vrijhandelsverdrag met Peru en Colombia: Intal trekt samen met G3W naar parlement

Intal en G3W trokken vorige donderdag door de gangen van het federaal parlement. Die namiddag werd er gestemd over het controversiële handelsverdrag tussen de Europese Unie enerzijds en Colombia en Peru anderzijds. Onze belangrijkste vraag aan de parlementairen: Wat zal u doen?

dinsdag 8 december 2015 16:56
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

Intal voert samen met G3W al vier jaar campagne tegen dit handelsverdrag. Waarom weer? Bezoek onze campagnepagina en bekijk er ons campagnefilmpje. Een ratificatie werd al eens uitgesteld dankzij verscheidene protestacties. Sinds enkele weken dook dit verdrag echter terug op in de politieke agenda. Daarom besloten we om de politici in levende lijve aan de tand te voelen. We interviewden enkele parlementaire vertegenwoordigers alvorens de stemming. Zullen ze zich tegen het akkoord uitspreken? Gewapend met een camera zijn we tot in het parlement gegaan om nog maar eens duidelijk te maken aan de verkozenen dat we de ratificatie van dit oneerlijke en onevenwichtig vrijhandelsakkoord niet aanvaarden.

Raoul HedebouwOnze eerste afspraak was met Raoul Hedebouw van PVDA-PTB. Hij liet er geen twijfel over bestaan: “Als linkse partij zijn we vanzelfsprekend tegen dit verdrag omdat duurzame ontwikkeling geen kans krijgt wanneer multinationals de macht hebben om te beslissen over hoe en wat wordt geproduceerd. Sociale bewegingen in Latijns-Amerika en Europa hebben en blijven een zeer belangrijke rol spelen om aan te tonen dat deze verdragen geen positieve invloed hebben, noch voor hen, noch voor ons.”

B HellingsBenoit Hellings van Ecolo is sinds het begin gekant tegen het akkoord: “Dit akkoord gaat niet bijdragen aan het vredesproces in Colombia, het zal net het tegenovergestelde gevolg hebben. Landdisputen worden door de strijd om grondstoffen nog meer aangewakkerd.”

Dirk Van Dirk VdMder Maelen van de SP.a, die als voorzitter van de commissie buitenlandse zaken het hele parlementaire proces van nabij heeft kunnen meemaken, zal ook tegen het akkoord stemmen. Hij vindt de mechanismen die nu op tafel liggen voor het monitoren van de mensenrechten te zwak. Hij stelt zich bovendien ernstige vragen bij het feit dat dit verdrag al in werking is getreden “onder voorbehoud” sinds augustus 2013, zonder ratificatie van de lidstaten. “Een aanfluiting van de parlementaire democratie”, noemt hij dit.

G GrovoniusDe schending van mensenrechten in Colombia en Peru zijn duidelijk een gedeelde bezorgdheid onder deze parlementairen. Gwenaëlle Grovonius van PS: “Als ik de bewijzen krijg dat dit akkoord de mensenrechten zal verbeteren, dan teken ik. Maar dat bewijs bestaat niet. De meerderheid maakt beloftes met lege handen. De ngo’s en sociale bewegingen tonen aan dat de situatie daar desastreus is.”

Sarah ClaerhoutSarah Claerhout van CD&V insisteert ook op het belang van een degelijke bescherming van arbeidsrechten. “Een akkoord is zoals een relatie”, zegt ze, “het schept een kader waarbinnen je kan werken”. Er zou een soort opvolgingsmechanisme komen waar men 2 keer per jaar kijkt naar de evolutie van de mensenrechtensituatie. Haar partij zal dus het verdrag goedkeuren. Als ik vroeg of het akkoord dan zou worden opgeschort als deze schendingen te groot blijken te zijn, was er stilte.

JJ FlahauxHetzelfde onthouden we van Jean-Jeacques Flahaux van MR. MR stemt voor en verschuilt zich achter Europa. Hij zegt dat we aan de bron hadden moeten ageren, en dat we nu met deze stemming in de laatste fase zitten. Hij heeft ook alle vertrouwen in de belofte van zijn minister in het ‘engagement’ om elk jaar een opvolging van de situatie van de mensenrechten te doen.

Deze ‘screening’ wordt momenteel voortdurend gemaakt door lokale sociale bewegingen in Colombia en Peru, zoals vakbonden en boeren. Hun analyse van de situatie is glashelder: dit handelsverdrag is een sprong weg van een sociale en vreedzame toekomst.

Ter info: Het akkoord werd goedgekeurd met 81 stemmen vóór, 41 stemmen tegen en 10 onthoudingen.

https://www.youtube.com/watch?v=HzxCxSBtz3Q

 

take down
the paywall
steun ons nu!