De ideale voedingsbodem voor het Front National

Drie dagen na de aanslagen in Parijs besteedde France 2 een speciale uitzending van twee uur aan La France d’après, het Frankrijk na 13 november. De teneur van de uitzending zegt veel over het politieke klimaat in Frankrijk, een omgeving waar een partij als Front National perfect in gedijt.

maandag 7 december 2015 19:05
Spread the love

Drie grote thema’s werden er aangesneden: de veiligheid, de militaire engagementen van Frankrijk en de breuken in de Franse samenleving. Het eerste thema nam bijna de helft van de uitzending in beslag. Toen de linkse politicus Jean-Luc Mélenchon het even over de geopolitieke situatie had, werd hij meteen terechtgewezen. “Daar gaan we het later over hebben”, zei de presentator snel. Maar dat later zou er nooit komen.

Een andere spreker, een academicus, wou ook even uitweiden over de geopolitieke situatie in het Midden-Oosten en de rol van het westen daar, maar ook hij werd onderbroken. Daar mocht het echt niet over gaan.

In het laatste deel ging het dan over de breuken in de Franse samenleving. Daarin werden de schijnwerpers natuurlijk niet gericht op de recordwerkloosheid, de armoede of de uitsluiting in de banlieus. Nee, het ging alleen maar over de ‘radicalisering van moslims’.

De obligate vertegenwoordiger van een moskee mocht het in dat debat opnemen tegen twee politici en de islamofobe schrijver-intellectueel Philippe Val. Op de achtergrond verschijnen beelden van biddende moslims, een koran en Arabische kalligrafie.

Introspectie

De aanslagen waren geen aanleiding tot introspectie of nationale verzoening. President François Hollande greep meteen naar de oorlogstaal. De noodtoestand werd uitgeroepen, alle betogingen en acties werden verboden, klimaatactivisten kregen zelfs huisarrest en viel de politie op meer dan 2200 plaatsen binnen.

Dat laatste kon dankzij de noodtoestand zonder huiszoekingsbevel. Het halal burger en Tex-Mex restaurant Pepper Grill was één van de vele slachtoffers van zo’n inval. Zwaar bewapende agenten stormden het restaurant binnen en dwongen de klanten met de handen op tafel te blijven zitten. Deuren werden ingebeukt. “Ik bood hen de sleutels aan”, zei eigenaar Ivan Agac, “maar ze gaven niet eens een antwoord.”

Na een halfuur vertrekken de agenten terug. Er werd niets gevonden. De verbouwereerde klanten mochten verder eten.

Democratie

In dat klimaat mochten de Fransen deelnemen aan de hoogmis van de democratie. Achteraf kan het alleen maar verbazing wekken dat er nog mensen zijn die verrast zijn dat het Front National de vruchten plukt van een dergelijk opbod. Toen Hollande zijn lijstje met repressieve maatregelen bekendmaakte, moest Le Pen alleen maar reageren: “Mooie aanzet, goed dat Hollande eindelijk naar ons luistert, maar wij zouden nog veel verder gaan.” Ik parafraseer maar daar kwam het ongeveer op neer.

Het Front National werd de grootste partij met net geen 28 procent. De partij van Sarkozy haalt 27,3 procent en de PS van Hollande strandt op 23,2 procent. Voor Hollande is het al de vierde electorale nederlaag sinds hij in 2012 president werd.

Maar eigenlijk vallen deze verkiezingen nog mee voor hem. Bij de Europese verkiezingen haalde de PS een beschamende 13,98 procent. En Hollande ziet bovendien zijn rivaal Sarkozy op de bek gaan.

Sarkozy trad na zijn nederlaag van 2012 terug in het strijdperk om ‘het FN van de macht te houden’. Hij verenigde tijdens deze verkiezingen de rechtse lijsten maar samen haalden die drie procent minder dan bij de vorige regionale verkiezingen elk apart. “Door te winnen in de eerste ronde, lijkt extreemrechts de ontslagbrief van de leider van Les Républicains getekend te hebben”, schrijft de nieuwssites Médiapart.fr.

De partij van Le Pen deed het nog drie procent beter dan tijdens de Europese verkiezingen van vorig jaar toen het FN de grootste partij van het land werd. FN maakt een grote kans om de macht te krijgen in twee regio’s, waar de partij al in de eerste ronde meer dan 40 procent haalde.

2017

Begin 2017 zijn er presidentsverkiezingen in Frankrijk. Dat Marine Le Pen de tweede ronde haalt, is nu al zo goed als zeker. Haar tegenkandidaat zal dan net als Chirac tegen vader Le Pen alle krachten van links en rechts moeten verzamelen.

In afwachting van die verkiezingen krijgen we meer van hetzelfde. Sarkozy zal nog wat meer de spierballen rollen in de hoop wat kiezers af te snoepen van FN en ook Hollande zal nog meer naar rechts opschuiven.

Dat bleek al meteen uit de reactie van N-VA-voorzitter Bart De Wever. “De Fransen hebben vandaag laten weten dat ze er genoeg van hebben. De ongecontroleerde vluchtelingenstroom en de terreurdreiging vormen een gevaarlijke cocktail. De Europese leiders mogen dit niet negeren. Anders begaan zij dezelfde fouten als in het verleden en zal het extremisme enkel toenemen.”

Als medicijn stelt De Wever voor om de Schengengrenzen te sluiten, Griekenland uit Schengen te zetten en push backs te organiseren van vluchtelingen. Extreemrechts bestrijden door een groot deel van de extreemrechtse agenda uit te voeren. Of Le Pen nu president wordt of niet, een deel van haar programma zal ze zeker realiseren.

take down
the paywall
steun ons nu!