Maximiliaanpark, Brussel Foto: Collectif Krasnyi
Open brief -

Burgers zijn het beu om op te draaien voor falen regering in opvangcrisis

De 3600 leden van de Facebookgroep 'Community Support for Refugees in Belgium’ schreven een open brief aan de eerste minister Charles Michel. De afgelopen maanden hebben ze zich dagelijks ingezet voor de vluchtelingen die in Brussel aankomen en geen opvangplaats vinden. Ze laten de Premier weten dat ze het beu zijn en niet langer willen opdraaien voor het falen van de regering in de ‘asielcrisis’.

maandag 7 december 2015 14:27
Spread the love

Geachte Premier

Wij contacteren u om onze bezorgdheid uit te drukken over de onhoudbare situatie van de vluchtelingen in België. We vragen de Belgische regering om aan haar internationale verplichtingen te voldoen, de verantwoordelijkheid te nemen in de humanitaire crisis die zich in Brussel, de hoofdstad van Europa, afspeelt en onmiddellijk actie te ondernemen om deze crisis op te lossen.

Wij maken deel uit van een Facebook-groep, ‘Community Support for Refugees in Belgium’, met meer dan 3500 leden die zich de afgelopen maanden dagelijks hebben ingezet om de honderden vluchtelingen die elke dag in Brussel aankomen te helpen. Wij hebben het gevoel dat de regering ten onrechte een beroep doet op de goede wil en de financiële steun van particulieren en NGO’s die honderden vluchtelingen onderdak, zorg en eten geven.

Deze mensen zijn gevlucht voor terrorisme en oorlog. Na lange en vaak gevaarlijke reizen, vinden ze niet de veiligheid waarop zij hadden gehoopt en komen in het ijskoude straten van één van de rijkste landen ter wereld terecht, in de hoofdstad van de Europese Unie. Er zijn veel niet-begeleide minderjarigen en gezinnen met kleine kinderen bij.

De situatie in Brussel verslechtert snel en we hebben te maken met een serieuze crisis. De Belgische regering heeft haar verantwoordelijkheid opgegeven en het officiële systeem is opgesplitst. Het Rode Kruis voorziet pre-opvang voor nieuwkomers in het World Trade Centre III, maar er is onvoldoende plaats waardoor er elke nacht honderden vluchtelingen op straat belanden tot ze eindelijk in staat zijn om zich te registreren bij de immigratiedienst. Op dit moment is de wachttijd voor inschrijving bij de Dienst Vreemdelingenzaken langer dan twee weken. Intussen worden de nieuwkomers aan hun lot overgelaten en moeten ze een beroep doen op Brusselaars om in hun eerste behoeftes te voorzien, terwijl dat een taak van de overheid is.

De leden van onze informele Community Support Group, naast tal van soortgelijke initiatieven, hebben de vluchtelingen de afgelopen weken geholpen, tegen een zware financiële en persoonlijke kost. We hebben de nieuwkomers gevoed en onderdak voor hen voorzien in onze woningen en in hotels. We betalen voor hun medische zorg, voorzien regelmatige voedselbedeling in de straten en treinstations, evenals schenkingen van kleding, toiletartikelen, slaapzakken en andere benodigdheden.

Wij aanvaarden dat het de verantwoordelijkheid is van alle Belgische burgers om bij te dragen aan de opvang en integratie van vluchtelingen. Maar als privépersonen met voltijdse jobs of studies en familiale verplichtingen, raken onze financiële en emotionele reserves langzaam uitgeput. Er kan niet van ons worden verwacht dat we deze zware last nog veel langer dragen, ook al legt ons geweten ons dat op.

Er moeten snel echte en duurzame oplossingen gevonden worden. Er zijn dringend meer opvangplaatsen en voedselbedelingslocaties nodig. Het aantal dagelijkse registraties bij de Dienst Vreemdelingenzaken moet aanzienlijk worden verhoogd. De vluchtelingen moeten een ‘oproep’ ontvangen in plaats van dagelijks verplicht, nodeloos en in steeds grotere aantallen, in de rij te wachten. En alle asielaanvragen moeten onmiddellijk behandeld en in overweging genomen worden in overeenstemming met het internationaal recht, om een humanitaire crisis te vermijden.

Ondanks al onze inspanningen, wordt de situatie steeds precairder. We roepen de regering op om haar mislukkingen niet langer op de burgers af te schuiven en dringende maatregelen te nemen om deze wanhopige situatie op te lossen.

Vriendelijke groeten,
Elke Zander & Anja Werner

Vertaling: Greet Brauwers

De originele brief van Community Support for Refugees in Belgium

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!