Klimaatmars Oostende: burgers moeten beleidsmensen de juiste richting uit sturen

Klimaatmars Oostende: burgers moeten beleidsmensen de juiste richting uit sturen

Met 14 000 waren ze. Uit alle hoeken van het land kwamen burgers en organisaties naar Oostende om te schreeuwen voor een sterk klimaatakkoord. Geen dreigingsniveau kon hen stoppen. Nadat plan A, B en C werden afgelast door de terreur dreiging konden ze alsnog een massa volk op de been krijgen. Een waar huzarenstuk. DeWereldMorgen.be sprak met Natalie Eggermont, voorzitter van Climate express.

zondag 6 december 2015 18:24
Spread the loveFoto: Jan Van Bostraeten

Jullie hebben jullie plannen de voorbije weken wel drie keer moeten aanpassen. Hoe voelt het om vandaag toch met meer dan 10 000 burgers op het strand van Oostende te staan vandaag?

“We hebben gezien dat de beweging steeds sterker werd door alle tegenslagen. We willen ondanks alle gebeurtenissen toch onze stem laten horen. Het toont de gedrevenheid, de vaste wil om echt op straat te komen. Door alle tegenslagen op een positieve manier te benaderen zijn we steeds met goede alternatieven naar buiten gekomen. Na de afgelasting van de klimaatmars in Parijs hebben we er met de unieke thuisbetoging, waar duizenden mensen hun eigen betoging deelden via sociale media, toch een succesvol verhaal van gemaakt. Dat we hier nu toch staan toont de sterke overtuiging die leeft onder de bevolking.”

“Dat we hier nu toch staan toont de sterke overtuiging die leeft onder de bevolking”

Na de blamage van het Belgische klimaatakkoord werd nog maar eens duidelijk hoe hard een sterk signaal van de bevolking nodig is.

“Ja, zeker. Wij hebben met Climate Express en Klimaatcoalitie zes eisen. We zien dat de politiek excact het tegenovergestelde doet. Ze zijn naar Parijs vertrokken zonder Belgisch akkoord. Nu hebben ze snel nog een akkoord gesloten maar dat is verre van ambitieus. Internationaal gezien doen we het absolute minimum. Minister Marghem (MR) heeft de trein naar de Klimaatconferentie gemist omdat ze aan het onderhandelen was over het langer openhouden van kerncentrales… Het gemaakte akkoord over het langer openhouden van de kerncentrales legt de investeringen in hernieuwbare energie voor de komende tien jaar lam. Aan de andere kant zie je dat iedereen er klaar voor is. Er springen overal nieuwe initiatieven tevoorschijn van burgers die tonen dat ze nu actie willen.”

De politiek loopt mijlenver achter op die nieuwe realiteit?

“Erger nog. Ze lopen de andere richting uit. Als ze gewoon niets zouden ondernemen, kan je nog zeggen “Komaan, schiet in actie”, maar nu doen ze het tegenovergestelde. De keuzes die onze verschillende regeringen hebben genomen werpen ons terug in de tijd.”

Wat zijn je verwachtingen voor de klimaattop in Parijs?

“Wat nu op tafel ligt gaat de goede richting uit. Er zijn wel nog een aantal belangrijke zaken die vaag blijven, bijvoorbeeld op het vlak van hernieuwbare energie is er veel meer mogelijk. Je moet de klimaattop natuurlijk in zijn context zien. Het is heel belangrijk dat er een internationaal akkoord is, maar wij verwachten niet dat we daar tot een magische oplossing komen. Het belangrijkste werk komt na de top. Het is nu de 21ste klimaattop en sinds de eerste top is de uitstoot met veertig procent toegenomen. Het is dus cruciaal dat alle mooie beloftes worden omgezet in concreet beleid.”

Je hebt altijd je geloof uitgesproken in de kracht van de burgers om tot concrete actie te komen. Zullen zij de motor zijn om tot een duurzaam en ambitieus klimaatbeleid te komen?

“Daar geloof ik heel sterk in. Wij zien Parijs als een opstap en willen de klimaatbeweging doen groeien. De belangrijkste jaren komen er nu aan. Voor 2020 moeten we op het gebied van uitstoot pieken en daarna moet die drastisch beginnen dalen. Het zal heel goed zijn dat we in Parijs tot een akkoord komen maar dan begint het belangrijkste werk.

‘Je ziet dat alle belangrijke veranderingen in de geschiedenis door burgers mee vorm is gegeven. We moeten alles op alles zetten om onze beleidsmakers in de juiste richting te sturen’

Je ziet dat alle belangrijke veranderingen in de geschiedenis door burgers mee vorm is gegeven. We moeten alles op alles zetten om onze politici in de juiste richting te sturen. En daar moeten we met zijn allen nu aan beginnen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!