Klimaatmars: “het lijkt alsof onze politici hier niet wakker van liggen”

Klimaatmars: “het lijkt alsof onze politici hier niet wakker van liggen”

Na drie eerdere pogingen is het nu toch gelukt. De grote klimaatmars trok over het strand van Oostende. Op het einde van de mars trokken de deelnemers een symbolische rode lijn. Op de plaats waar, als het van hen afhangt, de zeespiegel zal blijven. DeWereldMorgen.be vroeg welke boodschap ze hebben voor de onderhandelaars in Parijs. Waarom trekken zij de straat op om een beter beleid te eisen?

zondag 6 december 2015 20:34
Spread the loveFoto: Jan van Bostraeten

“Wij zijn hier voor onze kindjes. Het is hoog tijd dat de zaken veranderen. Wij proberen onze drie kinderen er op te wijzen dat hun acties gevolgen hebben . Als je dan vaststelt dat de politiek de rode loper uitrolt voor de grote vervuilers, is dat wrang. Zoals onze regering die cadeautjes uitdeelt aan de Electrabels van deze wereld. Ik verwacht dat deze mars een vertrekpunt is. Ik hoop heel hard dat de verschillende organisaties hier eenheid vinden. Het is nutteloos om te blijven palaveren over kleine verschillen. Uiteindelijk staan we met z’n allen voor dezelfde gigantische uitdaging.”

Natasja en Sven, burgers

 Foto: Jan van Bostraeten

“Als jong persoon probeer ik niet enkel naar mezelf te kijken. Ik denk dat we moeten terugkeren naar de basis. We staan zo ver van de natuur en zien niet meer waar we vandaan komen. Alles is zo vanzelfsprekend geworden. We staan niet meer stil bij de impact van auto’s, de industrie, massaconsumptie… Als ik mensen aanspreek over de klimaatopwarming krijg ik vaak als reactie dat hen dat niet erg bezighoudt. Dat vind ik zo bizar. Mijn boodschap voor de politiek? Neem de beslissingen! Kijk naar al de mensen die hier zijn. Dat is toch een teken dat de bevolking vraagt naar oplossingen!”

Aisha, huisarts

 Foto: Jan van Bostraeten

“Ik denk dat we hier vooral zijn om het kortetermijndenken van de politici een halt toe te roepen. In Parijs vallen er, met alle respect, 130 doden en smijten ze 400 miljoen euro op tafel. Elk jaar vallen er duizenden doden door het milieu. Wat komt daar voor op tafel? Het is een heel trieste redenering van onze politici. We moeten hen ten alle kosten beïnvloeden door op straat te komen. Eigenlijk zou hier een veelvoud aan actievoerders aanwezig moeten zijn. Vandaag moet een sneer zijn naar alle rechtse regeringen.”

 Rik, verpleger

 

 Foto: Jan van Bostraeten

“Ik ben ervan overtuigd dat er wat moet gebeuren. We zijn op een punt gekomen dat we onze manier van leven wel móéten aanpassen. Enkel zo zullen we onze aarde leefbaar houden voor de mens. De tijd om keuzes te maken is nú aangebroken. Er gebeuren zoveel dingen op onze planeet die duidelijk maken dat we voor een andere samenleving moeten kiezen. Solidariteit is voor mij het codewoord.”

Marleen, leerkracht

 

 

 Foto: Jan van Bostraeten

“Er moet een grotere bewustwording komen in de samenleving. Die zoektocht start in het hart van de mensen. Dat gaat niet enkel op voor het klimaatprobleem maar ook voor andere delen van de samenleving. Ik ben bezorgd om onze kinderen en kleinklinderen. Ik weet dat het een complexe problematiek is maar het is toch erg beschamend om pas na zes jaar tot een onderhandeld akkoord te komen in België. Onze boodschap? Zie mekaar graag! Dat is de basis.”

 Mel en Kurt, begeleidster jongeren met autisme en kok

 

 Foto: Jan van Bostraeten

“Ik ben hier omdat we ons beleid inzake klimaat dringend moeten wijzigen. Mijn kinderen, die hier vandaag ook zijn, zullen deze wereldbol nog veel langer nodig hebben dan wij. Via klimaatmarsen als deze hoop ik dat politici beseffen dat we de omslag moeten maken naar een duurzame samenleving. De actualiteit in de laatste weken toont nog maar eens dat dit signaal broodnodig is. Maar er zijn al zoveel signalen uitgestuurd en soms vraag ik mij af of onze politici hier wel wakker van liggen.”

 Bart, vormingsdienst ACV Limburg

 

 Foto: Jan van Bostraeten

“Ik loop vandaag mee omdat deze actie echt nodig is. Parijs is niet gelukt maar ik hoop dat we vandaag met minstens 10 000 zijn. Hopelijk kunnen we hiermee druk uitoefenen op de onderhandelingen in Parijs. Het is erg cynisch maar we maken ons als land ronduit belachelijk met heel het fiasco rond het Belgisch klimaatakkoord. En eigenlijk is het een slap afkooksel van een ambitieus klimaatplan. Dat hadden ze even goed zes jaar geleden kunnen afsluiten. Ik hoop dat we vandaag een veelvoud aan mensen kunnen inspireren. Wij hebben als individu ontzettend veel macht. Op straat komen is daar het mooiste voorbeeld van.”

Rudi, wereldburger

 Foto: Jan van Bostraeten

“Ik vind het heel belangrijk om te laten zien met hoeveel we zijn. Wij vinden het heel belangrijk dat er op een serieuze manier wordt omgegaan met onze toekomst. Met alle afgelastingen van klimaatmarsen in de voorbije week vind ik het enorm knap dat er hier vandaag toch zoveel volk is. En het is nodig! Vorige week vond ik het schaamtelijk dat we geen klimaatakkoord hadden. Nu vind ik het schaamtelijk dat we eerst de kerncentrales langer openhouden en ook nog eens kiezen voor een megalomaan shoppingcenter (Uplace, nvdr). We hebben dan wel een klimaatakkoord bereikt, maar over de inhoud daarvan valt ook wel wat te zeggen. De doelstellingen zijn onvoldoende ambitieus.”

 

Tomas, creatief campagnemedewerker

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!