Oskar (8 maanden) Foto: David Vermeersch

De vergeten kinderen van Duinkerke

Al maanden wonen kleine kinderen in extreem barre omstandigheden in kleine tentjes in het vluchtelingenkamp te Duinkerke. Ze zijn compleet afhankelijk van het werk van vrijwillige burgers. Vandaag werd een zieke baby van 8 maanden oud de toegang tot een ziekenhuis ontzegd.

zondag 6 december 2015 22:22
Spread the love

Dit zijn de kinderen van Duinkerke.

Duinkerke bevindt zich in Frankrijk, West-Europa, land van vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid, continent van ‘westerse waarden’.

De kinderen in het vluchtelingenkamp van Duinkerke wonen al maanden in ingezakte tentjes tussen de duinen en op een open veld. De temperaturen schommelen ‘s nachts rond het vriespunt en regen en wind hebben er vrij spel.

Ze kunnen zich amper of niet wassen. Ze kunnen nauwelijks hun tanden poetsen. Ze lopen voortdurend kniehoog door de modder. Hun dagelijkse maaltijd hangt af van de goodwill van vrijwilligers. Hun kleding hangt af van vrijwilligers. Hun onderwijs hangt af van vrijwilligers. Hun gezondheid hangt af van vrijwilligers. Hun speelterrein is een veld waar de vuiligheid zich ophoopt, waar mensensmokkelaars de plak zwaaien en waar de ratten vrij ronddwalen, ja zelfs tot in de tentjes, waar de kinderen in doorweekte slaapzakken hun dromen moeten proberen dromen.

In dit kamp woont een 8 maanden-oude baby, Oskar genaamd. Oskar is ziek, hij heeft een vergevorderde long- en luchtwegenontsteking en is onderkoeld. Misschien heeft hij ook TBC. Hij werd vandaag in allerijl naar een Frans ziekenhuis gebracht, maar daar wilden ze hem niet verzorgen omdat hij illegaal is. Na heel wat gedoe werd hij uiteindelijk onderzocht in een ander ziekenhuis, waar men het tot ‘een lichte verkoudheid’ wilde banaliseren. Een vrijwillige dokter in het kamp zelf heeft uiteindelijk het kind onderzocht en kwam tot bovenstaande diagnose. Dankzij (opnieuw) vrijwilligers zijn de baby en zijn ouders nu ondergebracht in een hotel, zodat de baby hopelijk fatsoenlijk kan verzorgd worden, en genezen.

Laat ik het nog eens herhalen: een Frans ziekenhuis weigerde vandaag een zieke 8 maanden-oude baby op te nemen, omdat het kind geen papieren heeft.

Dringt het tot u door? In Frankrijk. In het jaar 2015.

Ondertussen slapen een hele hoop vluchtelingen in België dagenlang op zetels bij burgers thuis, omdat men het in Brussel bij de Dienst Vreemdelingenzaken normaal vindt dat vluchtelingen dagen en weken moeten wachten om nog maar geregistreerd te worden, laat staan dat ze ondertussen van eten en onderdak voorzien worden.

Dit is EUROPA. Dit is het continent waar de multinationals bepalen wat er met het klimaat gaat gebeuren en dat voorspelt niet veel goeds. Dit is het continent waar geld oppermachtig is en mensen van geen tel. Dit is het continent waar ‘democratie’ nog slechts een holle term is en waar regeringen wetten stemmen waardoor mensen tot de armoede worden gedwongen, waardoor mensen honger lijden, waardoor mensen ziek worden, waardoor mensen het dak boven hun hoofd verliezen, waardoor mensen op de vlucht slaan voor miserie en in nog meer miserie terechtkomen. En al wie daartegen in opstand komt, wordt zonder pardon in elkaar geslagen, vernederd, geïntimideerd, met traangas en pepper spray overvallen en zelfs gearresteerd. Dit is het continent waar betogingen verboden worden en mensen dagelijks langs para’s met geweren in de aanslag en langs pantserwagens moeten passeren. En o wee als je huidskleur wat donkerder is.

Dit is het continent waar de machtshebbers doden op hun geweten hebben, door bewuste strategieën en door flagrante nalatigheid.

Wij worden geregeerd door zware criminelen en u kan misschien vinden dat deze uitspraak overdreven en emotioneel is, maar het is er een gebaseerd op feiten.

Oskar en bij uitbreiding alle kinderen in het kamp steunen kan via IBAN: BE74 6511 5651 9307 BIC : KEYT BE BB 

Meer info over Vrijwilligers in Duinkerke vind je hier: https://www.facebook.com/groups/650914451717247/?fref=ts

Meer info over Solidarity for All vind je hier: https://www.facebook.com/solidarityforall.org/?fref=ts

take down
the paywall
steun ons nu!