België verkozen tot Fossiel van de Dag op Klimaattop. Foto: Keltoum Belorf

Greenpeace: “Belgisch klimaatakkoord: slap en omdat het moet”

Na meer dan zes jaar onderhandelen geraakten onze klimaatministers het dan toch eens over een slap Belgisch klimaatakkoord voor 2020, zegt Joeri Thijs, campagneverantwoordelijke klimaat bij Greenpeace België. Er was een Fossil of the Day schandprijs op de internationale klimaattop in Parijs voor nodig, en het akkoord is slechts een doorslagje van de Europese doelstellingen, maar kunnen we nu eindelijk beginnen aan het echte werk?

zaterdag 5 december 2015 10:13
Spread the love

“Ik weet niet of we nu moeten lachen of huilen” vraagt Joeri Thijs zich af. ”Net zoals een luie leerling zijn huiswerk pas inlevert nadat hij op het matje is geroepen, hebben onze ministers zich internationaal belachelijk gemaakt door zo lang te wachten om een slap nationaal klimaatakkoord af te sluiten [1]. Vandaag kloppen ze zichzelf op de borst, maar vooral de laatste weken was het maar een zielig vertoon. Bovendien zijn er voor het klimaat zes kostbare jaren verloren gegaan.”

Het akkoord dat nu eindelijk op tafel ligt, is allesbehalve ambitieus. Het is een minimale vertaling van de te zwakke en al achterhaalde Europese doelstellingen voor hernieuwbare energie en CO2-uitstoot tegen 2020. Maar zelfs die dreigt België niet te halen [2]. Terwijl een studie van 3E in opdracht van Greenpeace, BBL en WWF aantoont dat we qua hernieuwbare energie ambitieuzer mogen zijn: tegen 2020 kunnen we 33% van onze elektriciteit uit hernieuwbare bronnen halen en tegen 2030 zelfs 54% [3].

“De CO2-uitstoot verlagen is goed voor onze gezondheid, onze portemonnee en de toekomst van onze kinderen”, zegt Joeri Thijs. “Maar onze ministers beschouwen klimaatbeleid nog steeds als een last. Elke minister probeert die last zoveel mogelijk van zich af te schuiven. Het echte werk begint nu pas, we hebben gecoördineerd klimaatbeleid met visie en ambitie nodig, gevolgd door een sterk energiepact. Met dit pact moet België eindelijk en definitief de weg van hernieuwbare energie opgaan. Dat moet de prioriteit zijn voor onze ministers wanneer ze terug zijn van hun reisje naar Parijs.”


Noten:

[1] Dit Belgische klimaatakkoord gaat over achterstallige actie die ons land moet ondernemen in het kader van EU klimaat- en energiedoelen tegen 2020. Het staat dus los van de nationale plannen (of ‘INDC’s’) die landen in de aanloop naar de klimaattop in Parijs indienden en die aangeven welke klimaatactie ze na 2020 – wanneer het Parijs-akkoord in werking zal treden – zullen ondernemen. De EU diende al in maart dit jaar een INDC in namens alle EU-lidstaten, en dit gebaseerd op de EU klimaat- en energiedoelen voor 2030.

[2] Een studie van het Europese Milieuagentschap toonde recent dat België bij één van de weinige landen die niet op weg is om de (weinig ambitieuze) CO2-reductiedoelstelling tegen 2020 te behalen. Ook op vlak van energie-efficiëntie zitten we niet op het goede spoor. Voor de derde EU-doelstelling die ons land moet nastreven, de uitbouw van 13% hernieuwbare energie, zitten we wel op schema al is dat voornamelijk te danken aan een hoop twijfelachtige biomassa.

[3] 3E, Our Energy Future (juni 2014, met actualisatie juni 2015), http://www.greenpeace.org/belgium/Global/belgium/report/2015/GPB-20150626-Our-Energy-Future-Updated-Briefing_final.pdf

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!