Klimaatacties moeten met de bevolking, niet tegen hen genomen worden

Klimaatacties moeten met de bevolking, niet tegen hen genomen worden

donderdag 3 december 2015 22:48
Spread the love

                   Zijn excellentie minister Manuel Pulgar Vidal
                   Zijn excellentie minister Laurent Fabius

                                                                 3 december 2015

 Geachte ministers,

De beweging van vakbonden wereldwijd is erg bezorgd over de klimaatonderhandelingen hier in Parijs; in het bijzonder over de bespreking van Artikel 2, paragraaf 2 van de ADP tekst.

De huidige onderhandelingstekst, hoewel die vele tekortkomingen heeft, bevat in dat artikel belangrijke bepalingen die ervoor moeten zorgen dat, terwijl we de langetermijndoelstelling nastreven om de temperatuurstijging een stuk onder de 2° te houden, de landen er voor zorgen dat mensenrechten gerespecteerd worden, vrouwen de garantie krijgen op volledige participatie, werknemers verzekerd zijn van een rechtvaardige transitie met waardige jobs om voor hun families te zorgen en, meer algemeen, dat alle burgers betrokken worden bij het klimaatbeleid.

De vakbonden zijn verontwaardigd omdat ze vaststellen dat in de informele onderhandelingsdocumenten die uit de spinoff-groepen komen deze bepalingen verplaatst zijn van het operationele gedeelte van de tekst naar het voorwoord. Met deze bepalingen in het voorwoord, heeft de UNFCCC geen enkele verplichting om deze engagementen ook effectief op te volgen.

Wij willen het absoluut duidelijk maken dat dit onaanvaardbaar is voor ons, en we roepen u op om al het mogelijke te doen om de bepalingen van Artikel 2, paragraaf 2 te behouden in de ADP-tekst.

Het laten vallen van deze bepalingen over mensenrechten, vrouwenrechten en rechtvaardige transitie zou een bijzonder slecht signaal zijn van de Regeringen over hun intenties met het klimaatbeleid. Klimaatacties moeten mét de bevolking genomen worden, niet tegen hen.

Wij zijn hier om voor een betere toekomst te zorgen, niet om de waarden waar we allemaal voor staan te laten sneuvelen in de onderhandelingen.

Geachte ministers, we hebben uw hulp nodig.

Vriendelijke groet,

Sharan Burrow

Algemeen Secretaris, Internationaal Vakverbond

Originele versie van de tekst:

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!