Hernieuwbare energie: het arme Uruguay toont de weg

Uruguay, een land met 3,4 miljoen inwoners, geeft de meeste Europese landen het nakijken op vlak van hernieuwbare energie. In 2016 zal 90 procent van alle elektriciteit afkomstig zijn van hernieuwbare bronnen.

donderdag 3 december 2015 16:48
Spread the love

Gerekend in koopkracht per hoofd van de bevolking is het land bijna drie keer armer dan België, maar op vlak van hernieuwbare energie levert Uruguay een topprestatie. Onder de vorige president José Mujica kreeg de sector van de windenergie een boost.

Het was één van de minder bekende aspecten van het beleid van een president die wereldberoemd werd omdat hij zijn bescheiden woning weigerde in te ruilen voor het presidentieel paleis. Mujica schonk ook 90 procent van zijn inkomen weg aan goede doelen, zoals projecten die huizen bouwden voor de armsten.

Vijftien jaar geleden was olie nog goed voor 27 procent van de totale import van het Zuid-Amerikaanse land. Volgens een correspondent van The Guardian zie je nu vooral windmolenonderdelen verscheept worden in de havens van Uruguay.

Tegen het einde van 2017 wil Uruguay 38 procent van de elektriciteit uit windkracht halen. Voorlopig vormen waterkrachtcentrales de grootste energiebron.

Nu al is 55 procent van alle energie (het wegverkeer inbegrepen) afkomstig van hernieuwbare energie. Uruguay doet het daarmee veel beter dan het wereldgemiddelde (12 procent) en ook pakken beter dan Europa (20 procent).

Als alles goed gaat, realiseert het land binnen twee jaar een verlaging van de CO2-uitstoot van maar liefst 88 procent in vergelijking met het gemiddelde in de periode 2009-2013.

De investeringen in hernieuwbare energie zijn goed voor 7 miljard dollar per jaar. Dat is 15 procent van het BNP. De bevolking vaart er wel bij. De productiekost van energie daalde de voorbije drie jaar met 30 procent.

Succesformule

De nationale directeur voor energie Ramón Méndez is één van de architecten van dat beleid. In The Guardian legt hij de ingrediënten van die succesformule uit. Het land doet geen beroep op kernenergie, maar kiest voor een volgehouden inspanning: duidelijke politieke beslissingen, heldere regels en een goede samenwerking tussen overheid en privébedrijven.

De overheid laat buitenlandse investeerders tegen elkaar opbieden, maar eenmaal ze hun investeringen gedaan hebben, krijgen ze een vast rendement.

“De voorbije drie jaar hebben we geen enkele kilowattuur geïmporteerd”, zegt een trotse Méndez. “We waren vroeger afhankelijk van de invoer van energie uit Argentinië. Vorige zomer hebben we een derde van onze energieproductie aan hen verkocht.”

Op vlak van wegvervoer moet er natuurlijk nog veel gebeuren. De energie-intensieve landbouwsector maakt wel al volop gebruik van hernieuwbare energie.

Niet onbelangrijk: Uruguay scoort ook op vlak van sociale ontwikkeling. De Wereldbank geeft toe dat het land sinds de jaren 80 een opmerkelijke vooruitgang boekte op vlak van armoedebestrijding.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!