Australië ratificeert Protocol Kyoto na 18 jaar talmen

Australië ratificeert Protocol Kyoto na 18 jaar talmen

Australisch premier Malcolm Turnbull belooft dat zijn land alsnog het Kyotoprotocol van 1997 zal ratificeren. Dat verandert weinig in de praktijk, maar is wel symbolisch belangrijk, omdat daarmee een van de grootste tegenstanders van deze overeenkomst overstag gaat..

woensdag 2 december 2015 14:00
Spread the love

Australië heeft een en ander goed te maken op het klimaattoneel. Het land werd in 2014 nog samen met Canada als “de grootste klimaatschurk ter wereld” bestempeld door het tijdschrift New Statesman, nadat de leiders van beide landen een formele alliantie hadden gesloten om de klimaatonderhandelingen te blokkeren.

Enkele weken voor de start van de klimaattop COP21 werd Australisch premier Tony Abbott tot aftreden gedwongen. Meteen werd duidelijk dat zijn opvolger Malcolm Turnbull een veel minder harde anti-koers zou varen wat betreft het klimaat.

Turnbull deed niet meteen concrete beloften, maar zei wel open te staan voor internationale onderhandelingen en samenwerking. Met de formele ratificatie van het tweede luik van het Kyoto-protocol, net bij het begin van de Parijse klimaatconferentie COP21, zet Turnbul die belofte nu kracht bij.

Symbolisch

De effectieve CO2-uitstoot van Australië zal daardoor niet merkbaar verbeteren: de normen van het van het tweede Kyoto-protocol legt landen op hun uitstoot met 5 procent te verminderen tegen 2020. Australië zal die doelstelling sowieso halen volgens de regering. Ook voor de klimaattop COP21 heeft het geen concrete gevolgen: in Parijs zoekt de wereld naar een klimaatverdrag voor de periode na 2020, om het huidige Kyoto-protocol op te volgen, dat na 2020 komt te vervallen.

Bronnen:

Australia ratifies Kyoto Protocol

Australia will ratify second stage of Kyoto protocol, Malcolm Turnbull pledges 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!