Vier jongens van amper 12 tot 14 jaar die niets verkeerd deden worden hardhandig aangepakt in Kortrijk

Amnesty International: politiek moet zich buigen over racistische incidenten bij politie

Amnesty International maakt zich zorgen over de recente getuigenissen van jonge mannen en jongens die hardhandig en schijnbaar enkel omwille van hun uiterlijk onheus werden behandeld door politieagenten. “De regering roept burgers op om ondanks de terreurdreiging kalm te blijven, het is hoog tijd om die oproep te herhalen voor de politiekorpsen”, zegt Eva Berghmans, beleidsverantwoordelijke van Amnesty in Vlaanderen.

woensdag 2 december 2015 16:19
Spread the love

“Het incident met gerespecteerd onderzoeker Montasser Alde’emeh, de aanpak van vier erg jonge Kortrijkzanen en de getuigenissen van twee jongemannen vorige week in het Antwerpse, moeten alarmbellen doen afgaan bij de korpsen en politieke verantwoordelijken,” zo klinkt het bij Amnesty International. 

“Zeker in de huidige situatie wordt van politieagenten verwacht dat ze alert en doortastend optreden om de veiligheid van burgers te garanderen. Dat is geen gemakkelijke opdracht maar dat is helemaal geen reden om zich niet te houden aan de basisregels van controles, fouilleringen en aanhoudingen”, zegt Eva Berghmans, beleidsverantwoordelijke van Amnesty in Vlaanderen.

De mensenrechtenorganisatie roept op om elk incident afzonderlijk en ernstig te onderzoeken. Maar het mag niet daarbij blijven, meent Amnesty International. “De politiek moet zich buigen over het probleem. De getuigenissen geven immers een indicatie van een toenemend probleem van etnisch profileren een vorm van discriminatie door de politie.”

Volgens Amnesty heeft etnisch profileren niet enkel een impact op de gecontroleerde burgers. “Het draagt bij tot negatieve beeldvorming van minderheden, schaadt de legitimiteit van de politie en kan een factor zijn in het zich afzetten tegen de maatschappij”, aldus Amnesty.

Amnesty International raadt personen die zich slachtoffer voelen van onheuse behandeling door politieagenten of ander veiligheidspersoneel aan om klacht in te dienen.

Hier nog de definitie die Amnesty geeft aan etnisch profileren:
Amnesty verstaat onder etnisch profileren: het gebruik door de politie van criteria of overwegingen omtrent ‘ras’, huidskleur, etniciteit, nationaliteit, taal en religie bij opsporing en rechtshandhaving – zowel op operationeel als organisatorisch niveau – terwijl daarvoor geen objectieve rechtvaardiging bestaat. Etnisch profileren is een vorm van discriminatie en in strijd met de mensenrechten. Op sociale media in België wordt momenteel de term racial profiling gebruikt. Beide termen zijn volgens Amnesty uitwisselbaar.

Actie

Verschillende burgerrechtenbewegingen organiseren zaterdag om 14u een actie. Onder meer Movementx, Hart boven Hard en KifKif houden dan een sit-in bij het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!