België fossielt verder

Net voor de premier gisteren moest speechen in Parijs, viel België in de prijzen. Ons land werd - alweer - bekroond tot ‘fossiel van de dag’ door Climate Action Network, een verzameling van meer dan 950 klimaatorganisaties. Ook vorig jaar tijdens de klimaattop in Lima kwam ons deze twijfelachtige eer toe omdat België amper geld op tafel had gelegd voor de internationale klimaatfinanciering.

dinsdag 1 december 2015 10:42
Spread the love

De rest van de landen werkt toe naar een internationaal engagement dat maar liefst 10 keer zo hoog ligt dan dat van België. Ons land doet op deze manier niet mee aan het beloofde groeipad.

Reden dit jaar: ons onbestaand klimaatbeleid. Door de aanslepende onderhandelingen over de interne klimaatdeal zijn we één van de enige Europese landen die waarschijnlijk zijn klimaatdoelstellingen voor 2020 niet zal halen. Bovendien schieten we elk jaar opnieuw losse flodders op vlak van klimaatfinanciering omdat er geen afspraken over bestaan. Losse flodders die samengeteld zelfs niet in de buurt komen van een eerlijke bijdrage, welteverstaan.

Woorden, maar daden?

Zo ook het ‘nieuwe’ engagement van premier Michel. Zijn woorden – dat we de meest kwetsbare landen moeten bijstaan in hun klimaatuitdagingen – werden niet gevolgd door daden. De premier belooft 50 miljoen euro klimaatfinanciering per jaar tot en met 2020. Dat is beter dan niets, maar meer kunnen we daar helaas niet over zeggen.

België doet niet mee

Voor wie wat meer context wil: tijdens de eerste financieringsperiode waarin wereldwijd 10 miljard dollar per jaar op tafel moest komen, moest België al 50 miljoen euro per jaar bijdragen. Niets nieuw dus aan de aankondiging van Michel want 50 miljoen was sinds die periode het minimumbedrag. De rest van de landen werkt ondertussen toe naar een internationaal engagement dat maar liefst 10 keer zo hoog is. Terwijl onze buurlanden bedragen op tafel leggen die vele malen groter zijn, doet België niet mee aan het beloofde groeipad.

De verantwoordelijkheid voor het klimaatprobleem die de Amerikaanse president Obama tijdens zijn speech erkende, geldt óók voor België. Maar dat lijken onze ministers even vergeten te zijn.

Lien Vandamme, beleidsmedewerker klimaat 11.11.11
@LienVandamme

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!