België is ‘Fossiel van de Dag’. En dat is geen compliment

België is ‘Fossiel van de Dag’. En dat is geen compliment

maandag 30 november 2015 23:56
Spread the loveTwee beschaamde Belgen aan de onderhandelingssite op Le Bourget.

Dag één van de onderhandelingen, en ons land valt al in de prijzen. Meer dan 950 ngo’s verenigd in Climate Action Network lauwerden België met hun ‘Fossil of the Day’-award, samen met Nieuw-Zeeland. Hoe heeft ons land dat gepresteerd? Door het perfecte voorbeeld te zijn van wat een rijke geïndustrialiseerde staat vooral níet moet doen.

De jury had zo zijn redenen:

1) Terwijl de rest van de wereld druk bezig was met de voorbereidingen voor de COP21, maakten de Belgische overheden meer dan 6 jaar ruzie over de interne verdeling van de klimaatinspanningen en -inkomsten

2) Door dat stuntelige klimaatbeleid is België een van de weinige EU-landen die er niet in slagen de CO2-doelstellingen te halen

3) Het lukt ons land ook niet om voldoende bij te dragen aan een duurzame klimaatfinanciering. De Belgische bijdragen gaan zelfs achteruit

Een nationaal klimaatakkoord is er ook vandaag nog niet. Naar verluidt gaan onze ministers onderhandelend de nacht in. Wat kwam er wel door? De deal met Electrabel, om de kerncentrales van Doel 1 en 2 tien jaar langer open te houden. En zo was het Belgische energiebeleid weer bij af.

Johannes Nissen, Laurien Spruyt & Julie Reniers

take down
the paywall
steun ons nu!