“We willen gewoon een propere planeet om op te leven”

“We willen gewoon een propere planeet om op te leven”

maandag 30 november 2015 16:20
Spread the love
Een hele week lang neemt 11.11.11 zes jongeren mee op sleeptouw in Parijs. ‘Les six de Paris’ brengen verslag uit over de klimaattop, met de focus op jongeren. Gisteren waren ze er toen op verschillende plaatsen in Parijs acties voor het klimaat werden gevoerd. Ze sprokkelden er beelden en quotes van jonge demonstranten:

Een dag voor de 21ste klimaatconferentie van start ging, werd er wereldwijd actie gevoerd voor een sterk klimaatakkoord. Niet enkel in Parijs dus, het epicentrum van de onderhandelingen, maar in meer dan 175 landen kwamen in totaal 570.000 mensen op straat om hun stem te verheffen voor het klimaat.

De officiële klimaatmars in Parijs werd verboden omwille van de verhoogde veiligheid door de terreuraanslagen van twee weken geleden. Maar dat hield de harde kern van Belgische klimaatactivisten niet tegen. Ze kwamen samen op de Place de la République en hadden een duidelijke boodschap (filmpje).

“We worden overal weggestuurd: in Parijs, in Brussel, in Oostende en nu opnieuw in Parijs. Dit terwijl we gewoon een propere planeet willen om op te leven. Want dat is exact de boodschap die we allemaal willen brengen”, zegt Pieter, een van de Belgische activisten.

Iedereen doet mee

Frankrijk, België, De Verenigde Staten, Brazilië, Zuid- Korea, Tibet … De hele wereld was vertegenwoordigd, mensen vonden elkaar op het plein en versterkten via muziek en dans hun gezamenlijke boodschap. Het verbod tot manifesteren leek bovendien de creativiteit aan te wakkeren.
“Dit is het teken voor ‘protect Tibet, protect nature’. De gletsjers die smelten in Tibet creëren waterproblemen in de hele regio.”
“De autoriteiten hebben alle organisaties verboden om te betogen. Daarom kom ik vandaag verkleed als een pinguïn, die gaan ze wel niet arresteren denk ik”, hoopt Claire.

Naast deze persoonlijke uitingen van protest waren ook enkele vreedzame acties wél toegelaten, zoals een mensenketting op het trottoir van de Boulevard Voltaire.

“We organiseerden een statische manifestatie waarbij mensen verbinden centraal staat”, zegt Aline van Alternatiba. “Deze mensenketting gaat niet over angst maar over verbondenheid voor het klimaat.”

Schoenen met een boodschap

Avaaz, een wereldwijd vertakte ngo, zette een schoenenmars op touw . Ze verzamelden niet minder dan 22.000 paar schoenen. Deelnemers schreven woorden als hoop en vrede op de zolen, een weerspiegeling van wat er deze dagen leeft in Parijs. Niet alleen mensen vanuit alle uithoeken van Frankrijk, zoals actrices Vanessa Paradis en Marion Cotillard droegen hun schoentje bij, ook de paus en Ban Ki-moon stuurden hun schoenen op.
 “Een samenkomst van personen was verboden, maar een bijeenkomst van schoenen niet. We hebben de schoenen voor ons laten lopen”, legt Marie, campagneverantwoordelijk voor Avaaz uit.

Van schoenenverspilling was geen sprake, achteraf kwamen clowns de schoenen ophalen en brachten ze naar allerlei humanitaire organisaties.
Ondertussen had de politie alle toegangswegen tot het plein afgesloten. In de namiddag ging een kleine groep betogers de confrontatie aan met de politie, die antwoordde met traangas.
“Ik liep vooraan in de manifestatie toen de politie hun knuppels bovenhaalden en traangaas gebruikten om ons terug te dringen. Met of zonder geweld, mijn boodschap blijft dezelfde: het systeem moet fundamenteel veranderen en een plaats waar we onze mening kunnen uitdrukken hoort daar.”

 
Volk vertegenwoordigen

De meeste betogers hielden vast aan vreedzaam protest en herhaalden hun boodschap voor een sterk klimaat op het middenplein. Het is duidelijk dat het klimaat de mensen hier niet koud laat. Burgers die elkaar inspireren op samenkomsten als deze is essentieel. Samenwerken is de boodschap, de wereldleiders weten wat te doen.

“Als Parijs niet tot een akkoord leidt heb je een gapende kloof tussen samenleving en politiek. Zonder sterk klimaatakkoord zijn de beleidsmakers geen vertegenwoordigers meer van het volk”, vindt Jonathan Lambregs, jongerenvertegenwoordiger klimaat van de Vlaamse Jeugdraad.

Les Six de Paris
Volg hier hun verslag

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!