Tussenhandel IS-olie in handen van Turkije

Tussenhandel IS-olie in handen van Turkije

vrijdag 27 november 2015 09:45
Spread the love

De belangrijkste bron van inkomsten voor Islamitische Staat (IS) is de opbrengst van de olieverkoop uit het noorden van Irak. Grootste afnemer van IS-olie is Turkije, het land dat onlangs een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde.

Een hoofdrol voor deze dubieuze tussenhandel is weggelegd voor Bilal Erdo?an, de zoon van de Turkse president. Hij verhuisde in 1999 naar de VS en volgde een masteropleiding aan de John F. Kennedy School of Government, een onderdeel van de Harvard University. Na zijn afstuderen werkte hij als stagiair bij de Wereldbank, keerde in 2006 terug naar Turkije, werd zakenman en is nu mede-eigenaar van de BMZ Group, een maritiem transportbedrijf.

In de aanloop naar de Turkse presidentverkiezingen van 2014 ontvouwde zich een groot politiek corruptieschandaal. Hierbij kwamen witwaspraktijken en omkoping rondom aanbestedingen van bouwprojecten aan het licht en zijn een aantal familieleden van ministers uit het kabinet van toenmalig minister president Erdo?an opgepakt. Ondanks de woede van de premier ging het onderzoek verder tot de naam van Bilal Erdo?an opdook. Ook hij zou betrokken zijn bij dit corruptieschandaal maar de zaak werd om onbekende redenen gesloten en 350 onderzoekers inclusief de procureur zijn op staande voet ontslagen.

Volgens Turkse oppositiepartijen is Bilal Erdo?an nu betrokken bij de handel in de door IS geplunderde Iraakse en Syrische olie. Hij is eigenaar van enkele werven in het Libanese Beirut en het Turkse Ceyhan en pendelt de IS-olie via deze havens naar Turkije met geleasde olietankers uit Japan. Erdo?an zou daarnaast afspraken hebben met Europese maritieme transportbedrijven om deze olie vervolgens naar verschillende Aziatische landen te verschepen. De oppositiepartijen beschuldigen ook president Erdo?an van medeplichtigheid door de schandalen waarbij zijn zoon betrokken is kost wat kost in de doofpot te houden. Ondertussen is ISIS de rijkste terreurgroep ter wereld.

“President Erdo?an beweert dat er volgens internationale conventies geen wettelijke overtredingen zijn met betrekking tot de activiteiten van zijn zoon. Hij doet heel gewoon zaken met in Japan geregistreerde bedrijven, maar in feite is Bilal Erdo?an tot aan zijn nek medeplichtig aan terrorisme. Zolang zijn vader de baas is in Turkije is hij gevrijwaard van gerechtelijke vervolging.” Dit verklaarde Gürsel Tekin van de CHP-partij afgelopen zomer.

In oktober vorig jaar beschuldigde Amerikaans vice-president Joe Biden het Erdogan-regime van het steunen van IS met, “honderden miljoenen dollars en duizenden tonnen wapens”. Hij zei dit tijdens een toespraak op Harvard University. Een dag later eiste de de Turkse president een verontschuldiging en daarop trok Biden het boetekleed aan. De VS heeft tonnen boter op haar hoofd.

Ondertussen haalt de EU de banden aan met president Erdo?an en worden de toetredingsgesprekken met de EU hervat. Het lijkt er steeds meer op dat de mafia regeert. Wordt vervolgd.

NEO, Erdogans dirty dangerous ISIS games

CNN, Vice President Joe Biden apologizes to Turkey

take down
the paywall
steun ons nu!