Hopland

Antwerpenaren maken Hopland fietsvriendelijk

Vorig jaar kozen de inwoners van Antwerpen ervoor om een deel van de burgerbegroting te gebruiken voor fietsvriendelijke straten. Het resultaat: de ongemakkelijke kasseien van Hopland werden vervangen door een asfaltstrook.

vrijdag 27 november 2015 16:46
Spread the love

Elk jaar zet het Antwerpse district tien procent van haar budget opzij voor de burgerbegroting. Dat betekent dat inwoners van Antwerpen zo’n 1,1 miljoen euro zelf mogen besteden aan projecten die zij belangrijk vinden voor hun stad. Zo werd er in 2014 onder meer beslist om in te zetten op groen in straten, betere voetpaden en interculturele projecten. Het thema fietsvriendelijke straten kreeg vandaag zijn officiële beslag in de opening van het heraangelegde Hopland.

Hopland stond bij de Antwerpse fietser al lang bekend als een lastig obstakel. De kasseien moesten een rustieke look geven aan de straat, maar fietsers konden er vooral rekenen op een stukje Parijs-Roubaix. Er werd daarom geregeld op het voetpad gefietst, wat dan weer ergernis veroorzaakte bij winkeliers en voetgangers. De burgers van de burgerbegroting vroegen daarom aan het district om de kasseien te verwijderen en een laag asfalt aan te leggen. De heuvels werden voorzien van comfortabelere afgeplatte kasseien.

In de Lange Klarenstraat even verderop blijven de kasseien echter liggen, ookal doet zich daar hetzelfde probleem voor. Eric Ankersmid van het stedelijk wijkoverleg: “de burgers van de burgerbegroting leren overleggen, kiezen en budgetten beheren. De Lange Klarenstraat is nog niet zo lang geleden aangelegd, dus is het voor de stad niet opportuun om de kasseien alweer weg te halen. Anderzijds stond een moeilijk befietsbare straat als Steenhouwersvest al op de planning van 2016 en is er daarom gekozen om die straat niet op te nemen in de plannen van de burgerbegroting.”

Fervent fietser Nikki zegt blij te zijn met de betere wegbedekking van Hopland. “Al zijn er nog héél wat andere straten die dringend aangepakt moeten worden,” lacht ze terwijl ze op haar tweewieler springt.

take down
the paywall
steun ons nu!