Bomspotters krijgen opschorting van straf na actie op NAVO-hoofdkwartier

Bomspotters krijgen opschorting van straf na actie op NAVO-hoofdkwartier

maandag 23 november 2015 12:48
Spread the loveDe advocaat van de Bomspotters op de eerste procesdag.

Zeven vredesactivisten die vervolgd werden omwille van een vreedzame actie op het militaire hoofdkwartier van de NAVO, krijgen voorwaardelijke opschorting van straf. De correctionele rechtbank van Mons bevindt hen schuldig, maar spreekt geen straffen uit. De actievoerders overwegen in beroep te gaan. De correctionele rechtbank is immers niet bevoegd. Bovendien willen de bomspotters dat het gerecht optreedt tegen het kernwapenbeleid van de NAVO in plaats van bezorgde burgers te vervolgen.

Op 11 februari 2012 dringen vredesactivisten binnen in SHAPE, het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Mons. Ze lopen er urenlang ongestoord rond, maken beelden en verspreiden een video en foto’s van de basis op internet.

Deze actie van burgerlijke ongehoorzaamheid kadert in de campagne NATO GAME OVER waarmee de actievoerders onder meer de nucleaire politiek van de NAVO en de aanwezigheid van kernwapens in ons land aankaarten.

Zeven vredesactivisten werden daarvoor vervolgd en moesten op 26 oktober voor de correctionele rechtbank van Mons verschijnen. Die sprak vanmorgen haar vonnis uit.

De rechtbank erkent dat het om een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid gaat met politieke motieven. Op de grond van de zaak, de illegaliteit van het NAVO-kernwapenbeleid, gaat de rechtbank niet in.

De actievoerders krijgen voorwaardelijke opschorting van straf: de rechtbank bevindt hen schuldig, maar spreekt geen straffen uit. De opschorting kan herroepen worden als ze het komende jaar veroordeeld worden voor strafbare feiten. De actievoerders moeten wel 550€ gerechtskosten betalen en een bijdrage aan het slachtofferfonds.

Kernwapens voor de rechtbank

De actievoerders overwegen om tegen de uitspraak in beroep te gaan. De correctionale rechtbank is immers niet bevoegd. Het betreden van militair domein is een politiek misdrijf dat door een Assisenhof beoordeeld moet worden.

Ook in 1999 moesten Bomspotters voor de correctionele rechtbank verschijnen nadat ze geweldloos de luchtmachtbasis van Kleine Brogel waren opgegaan. De rechtbank van Hasselt verklaarde zich toen onbevoegd.

Bovendien overtraden de bomspotters de wet om een veel ernstiger misdrijf te voorkomen. Op SHAPE wordt immers het gebruik van kernwapens gepland. Dat is in strijd met het internationaal humanitair recht. Daarom vragen de bomspotters de vrijspraak. Zij willen het illegale kernwapenbeleid van de NAVO voor de rechtbank brengen.

take down
the paywall
steun ons nu!