Kajakkers peddelen voor het klimaat van Brussel naar Parijs

Kajakkers peddelen voor het klimaat van Brussel naar Parijs

Na de aanslagen in Parijs verbood Frankrijk alle acties in de marge van de klimaatconferentie. Dat weerhoudt zes kajakkers er echter niet van om zaterdagochtend 21 november met de kajak naar Parijs te vertrekken. Met dit initiatief willen de kajakkers 'gewone burgers' mobiliseren voor het klimaat. Een gesprek met Richard Mardens van de kajakexpeditie.

vrijdag 20 november 2015 22:28
Spread the loveRichard Mardens in het midden, met de oranje jas, foto: Kevin Van den Panhuyzen

Richard Mardens nam het initiatief voor de kajakexpeditie. Voor hem is het duidelijk dat politici op de klimaattop COP21 geen beslissingen mogen nemen zonder naar de burger te luisteren.

Mardens heeft ervaring als waterbioloog. Bovendien ondernam hij eerder al een kajakexpeditie in Canada. Dat hij met de kajak naar Parijs zou gaan, leek hem dan ook logisch. “De kajak is ook een manier om dicht bij de natuur te zijn”, zegt Richard Mardens.foto: Kevin Van den Panhuyzen

Een hele week zullen de kajakkers onderweg zijn. Elke dag leggen ze gemiddeld 60 kilometer af, tegen de stroom in. De route start aan de Havenlaan in Brussel. Van daar volgen ze het kanaal richting Charleroi om dan op de Samber naar Parijs te peddelen.

“Voor ons is een vaarweg niet alleen een deel van het landschap. Het is ook een transportmiddel”, gaat Mardens verder. “Dit is belangrijk, want zo voelen wij ons meer betrokken bij de bescherming van waterwegen”, meent de kajakker.

Door naar Parijs te kajakken hoopt Richard Mardens ook de aandacht te trekken van burgers die niet meteen bekommerd zijn om het klimaat. “Als we gewoon klagen over klimaatverandering, sluiten mensen zich meteen af. Men toont meer begrip voor dit soort acties”, zegt Mardens.

Eén strijdfoto: Kevin Van den Panhuyzen

Naast Richard en de 5 andere kajakkers, zijn er ook wandelaars, lopers en lifters onderweg naar Parijs. De doelstelling van Climate Express was om met 10.000 Belgen deel te nemen aan de klimaatmars in Parijs en zo te duiden wat voor hen belangrijk is: klimaat, mensenrechten, ongelijkheid, migratie… Deze manifestatie is nu echter afgelast.Samuel Lietaer, Climate Express; foto: Kevin Van den Panhuyzen

Samuel Lietaer van Climate Express begrijpt dat de grote klimaatbetoging in Parijs niet doorgaat, maar vindt dit toch jammer. “Want klimaatverandering heeft ook invloed op conflicten in de wereld. Het is sowieso één strijd”, besluit Samuel Lietaer.

De initiatiefnemer van de kajakexpeditie deelt Lietaers mening wat het afgelasten van de klimaatbetoging betreft. Bovendien betreurt hij dat de klimaatconferentie minder aandacht krijgt door de recente gebeurtenissen in Parijs. “In de actualiteit verdwijnt COP21 op de achtergrond en dat is jammer, want uiteindelijk zal klimaatverandering meer geld en levens kosten dan terrorisme”, zegt Richard Mardens.

Volgens hem krijgt zijn initiatief nu wel meer betekenis: “Als we niet mogen samenkomen, tonen we zo dat er altijd een manier is om burgers te mobiliseren voor verandering.”

Alternatief in Oostende

Climate Express en de Klimaatcoalitie zochten in allerijl naar een alternatief voor de klimaatmars in Parijs. Een mars in Brussel werd niet toegestaan, dus trekken ze naar Oostende en haar symbolische kust. Natalie Eggermont van Climate Express roept iedereen op om op 29 november om 12u naar de badstad af te zakken en politici duidelijk te maken dat ze op de klimaattop werk moeten maken van een sterk klimaatakkoord. Meer details van de actie volgen begin volgende week, als het overleg met de stad Oostende is afgerond.foto: Kevin Van den Panhuyzen

 De avonturen van de kajakkers zullen te volgen zijn op hun blog op DeWereldMorgen.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!