(Copyright Climate Express)

Demonstraties tijdens klimaattop mogelijk verboden

 Veiligheidsmaatregelen na de terroristische aanslagen in Parijs van afgelopen week dreigen de stem van burgers te smoren tijdens de internationale klimaatconferentie in de Franse hoofdstad. De klimaattop begint op 30 november.

woensdag 18 november 2015 12:04
Spread the love

Als gevolg van strenge veiligheidsmaatregelen is de kans groot dat de geplande Global March en andere demonstraties door burgergroepen beperkt of verboden zullen worden, zeggen diverse niet-gouvernementele organisaties (ngo’s).

Op de klimaatconferentie (COP21), die naar verwachting op de openingsdag bijgewoond zal worden door bijna honderd wereldleiders, moet een nieuw klimaatakkoord worden aangenomen. In de afgelopen jaren heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon herhaaldelijk het belang van de conferentie benadrukt als het gaat om het beperken van de impact van de klimaatverandering wereldwijd, in het bijzonder in ontwikkelingslanden.

Ook journalisten die accreditatie hebben aangevraagd, vrezen dat er restricties opgelegd zullen worden, vanwege de beschikbare ruimte en de veiligheidsmaatregelen, zeggen bronnen in Parijs. De conferentie biedt ruimte aan ongeveer 20.000 mensen. De helft is afkomstig van regeringen, de andere helft van de Verenigde Naties, ngo’s en de pers. Gezien de beschikbare ruimte kunnen er niet veel meer dan 3000 journalisten aanwezig zijn.

Fossiele brandstoffen

Jean-François Julliard, directeur van Greenpeace in Frankrijk, wil eerst horen van de Franse autoriteiten of de mars en andere evenementen in Parijs op een veilige manier georganiseerd kunnen worden. “Er worden grote aantallen mensen verwacht. Wij willen graag dat het doorgaat. Maar wat er ook besloten wordt, mensen zullen in honderden steden in de hele wereld demonstreren voor het klimaat, voor Parijs en onze gezamenlijke toekomst. Die visie van menselijke samenwerking hebben de moordenaars van Parijs geprobeerd te vernietigen vrijdagnacht. Daar mogen ze niet in slagen”, zei Julliard.

Mars of geen mars, in Parijs zullen duizenden mensen hun collectieve verbeelding gebruiken om hun stem op de klimaatgesprekken te projecteren, zegt hij. “Als ze dat doen, zal die stem ook doordringen aan de conferentietafel. We zullen gehoord worden door degenen die de macht hebben om een einde te maken aan het tijdperk van de fossiele brandstoffen.”

Leefbare planeet

In een maandag uitgegeven verklaring zegt ActionAid International dat de Coalition Climate 21 en alle organisaties die daar deel van uitmaken, hun medeleven betuigen aan de slachtoffers en familieleden van de de aanslagen op 12 november in Beiroet en 13 november in Parijs.

“De wereld die wij altijd verdedigd hebben, is niet de wereld die wij die nacht zagen. De wereld waar wij achter staan is een wereld van vrede, rechtvaardigheid en de strijd tegen ongelijkheid en klimaatverandering. Onze strijd voor klimaatrechtvaardigheid zal niet stoppen. We hebben de plicht om te strijden voor een leefbare planeet voor iedereen.”

Ondanks de uitzonderlijke omstandigheden, zegt ActionAid, kan COP21 niet plaatsvinden zonder deelname of mobilisatie van burgergroepen in Frankrijk. “We zullen er alles aan doen om de geplande activiteiten, in overleg met de autoriteiten, op veilige wijze te laten doorgaan.”

Het is belangrijk te weten dat de mobilisatie wereldwijd is, staat in de verklaring. Honderdduizenden mensen zullen tijdens de twee weken durende top mobiliseren en afgevaardigden uit de hele wereld zullen in Parijs zijn. “Dit gaat de hele wereld aan en we zullen deze kwesties niet negeren”, zegt ActionAid.

Gezondheidsproblemen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei in recente verklaring dat de klimaatverandering jaarlijks al tienduizenden slachtoffers maakt. Die slachtoffers vallen door veranderende ziektepatronen, extreme weersgebeurtenissen zoals hittegolven en overstromingen, en een slechtere kwaliteit van lucht, voedsel, water.

“De klimaatconferentie in Parijs biedt de wereld een belangrijke mogelijkheid niet alleen een sterk internationaal klimaatakkoord te bereiken, maar ook de gezondheid van huidige en toekomstige generaties te beschermen. De WHO ziet het verdrag van Parijs als een belangrijk gezondheidsverdrag – een verdrag dat wereldwijd levens kan redden.”

De WHO schat dat er jaarlijks 7 miljoen mensen sterven door ziekten die gerelateerd zijn aan luchtvervuiling. Daarmee is vuile lucht wereldwijd het grootste gezondheidsrisico. Naar verwachting zal de klimaatverandering tussen 2030 en 2050 nog eens 250.000 doden per jaar veroorzaken door malaria, diarree, hittestress en ondervoeding. Kinderen, vrouwen en armen in lage-inkomenslanden zijn het meest kwetsbaar.

take down
the paywall
steun ons nu!