Stoelen sjacheraars halen meubilair uit banken

Stoelen sjacheraars halen meubilair uit banken

Het collectief ‘Wie besteelt wie?’ (collectif 'qui vole qui?') vorderde deze ochtend, 17 november, het meubilair van de Belfius, ING en BNP Paribas Fortis agentschappen op Flageyplein in Brussel. De actie kadert in een internationale oproep die burgers uitnodigt om van nu tot de COP 21 stoelen te vorderen bij de banken die vestigingen hebben in belastingparadijzen.

dinsdag 17 november 2015 16:19
Spread the love
Belastingparadijzen

Banken spelen een belangrijke rol bij belastingontduiking, een rampzalige praktijk die de gemeenschap de essentiële middelen ontneemt voor de financiering van publieke goederen zoals onderwijs, gezondheidszorg, vervoer, huisvesting, de strijd tegen de klimaatverandering en de ecologische transitie in het algemeen. In Europa bedroegen de verliezen door fraude en belastingontduiking ruim € 1000 miljard euro per jaar (volgens de Europese Commissie).

In 2011 hadden internationale bankgroepen, die tevens zeer actief zijn op de Belgische markt, niet minder dan 1639 filialen in exotische of Europese belastingparadijzen. Onder meer, BNP Paribas Groep met 283 dochterondernemingen, de KBC Groep 1633, de ING Groep 27 en de Belfius Groep – van de Belgische Staat – die er 16 had.

Fossiele brandstoffen

BNP Paribas heeft aangekondigd dat het de financiering van de energietransitie op zijn prioriteitenlijst zal zetten. BNP maakt ook deel uit van de officiële sponsors van de COP21. Met dergelijkee communicatiepraktijken verhullen deze banken dat ze voornamelijk beleggen in fossiele brandstoffen.

Stoelen sjacheraars

In plaats van onze ecologische en sociale overgang te financiering, laten de banken ons schulden en besparingen na. En hoewel de Belgische en de Nederlandse Staat delen van deze financiële instellingen bezitten, maken ze absoluut geen gebruik van hun recht om de activiteiten van deze ondernemingen te inspecteren. Het is hoogtijd om de banken onder supervisie van de bevolking te plaatsen zodat deze voorzieningen ten dienste staan van iedereen.

Zolang de beleidsmakers hun verantwoordelijk niet nemen als ze nodig zijn en hun hoofd in het zand blijven steken, de zogenaamde legestoelpolitiek toepassen, zullende stoelen sjacheraars zoals de activisten zich noemen terugkomen om de rest van het meubilair mee te nemen. 
 

Karim Brikci-Nigassa / Collectif Krasnyi

Vertaling: Greet Brauwers

take down
the paywall
steun ons nu!