Rust, vrede en harmonie zijn enige wapens tegen terreur – open brief aan redactie Het Laatste Nieuws

Rust, vrede en harmonie zijn enige wapens tegen terreur – open brief aan redactie Het Laatste Nieuws

dinsdag 17 november 2015 21:52
Spread the love

Beste leden van de redactie van Het Laatste Nieuws,

Deze morgen las ik het artikel ‘Ja, er is een nieuwe wereldoorlog begonnen’ van de journalist José Masschelin, nadat het door een paar in paniek geschoten vrienden gedeeld was op mijn Facebook-wall en ik ga hierover onmiddellijk met de deur in huis vallen: wat daar geschreven werd is ronduit onverantwoord.

U heeft als krant immers de taak om de lezers van goed en betrouwbaar nieuws te voorzien. Betrouwbaar en kwalitatief in de zin van het brengen van een duidelijke, informerende en objectieve boodschap, deze tot op de bodem toe te doorgronden en de inhoud ervan haarfijn uit te leggen.

Bij dit artikel heb ik daar grote vragen bij.

Om met de kern van de zaak te beginnen: wat is de exacte boodschap van deze tekst? En wat hebben de lezers eraan om te weten dat er een ‘wereldoorlog’ is uitgebroken, naast enkel en alleen het zaaien van angst en woede?

“What the attacks can do, however, is inspire fear — which is why we call it terrorism, and shouldn’t dignify it with the name of war.”

Een citaat uit Paul Krugman’s opiniestuk gisteren in The New York Times. Opinie blijft opinie natuurlijk, maar toch iets om als grote verantwoordelijkheid dragende redactie van een krant misschien eens over na te denken. Dit een oorlog noemen zorgt toch enkel en alleen voor het creëren van angst. En wat was nu weer exact het doel van terroristen…?

Daarenboven wil ik het hebben over het volgende zinnetje in desbetreffend artikel:

“Als we ons hieraan niet willen onderwerpen, dan zijn we verplicht om daar op een verstandige manier tegen te vechten. Tussenoplossingen zijn er niet.”.

Ik vraag me ten zeerste af wat er bedoeld wordt met ‘op een verstandige manier’. Want mensen die dit artikel lezen, zouden kunnen denken dat hier een politiek van oorlogvoeren bedoeld wordt. En dan is wat u hier doet niets minder dan beweren dat geweld de enige oplossing is in een artikel dat al door duizenden mensen is gedeeld op Facebook en door nog meer mensen gelezen op jullie site. Die mensen denken hierdoor nu onterecht dat oorlog de enige resterende oplossing is. Maar hoe graag jullie dit misschien ook zouden willen publiceren, deze theorie klopt niet.

Lees hiervoor de tientallen artikels en columns van grote (buitenlandse) journalisten en denkers waarvan De Standaard een handig overzicht maakte. Of dit opiniestuk in Dewereldmorgen waar perfect wordt geïllustreerd dat geweld is als een boemerang die, eenmaal uitgegooid, onvermijdelijk zal terugkeren naar degene die hem wierp. U zal snel begrijpen waarom dit soort van reageren de zaak er alleen maar erger op maken zal.

Het minste dat u als krant dan kan doen om de burgers tegen onterechte angst en woede te beschermen, is deze oorlogsgedachte de kiem in te smoren. Maar om dat te doen, bent u heel slecht bezig op dit moment. Dit soort artikels publiceren doet immers het tegenovergestelde en lees alstublieft wat dit soort nieuws kan aanrichten in deze column over ‘Slimme journalistiek’ uit De Tijd.

De media hebben, zoals u ongetwijfeld wel weet, een ongelofelijk grote verantwoordelijkheid, zeker in tijden van terreur. Dus het enige wat ik u vraag om als krant te doen, is die verantwoordelijkheid ook effectief opnemen en te stoppen met het verspreiden van deze bangmakerij. En als u dan toch per sé in oorlogstermen wil schrijven, onthoud dan dat vrede, rust en harmonie de sterkste wapens zijn tegen terreur.

Met beleefde groet,

Kamil Bernaerts

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!