(foto: Kymberly Janisch).
Samenleving, Politiek, België - Dokters van de Wereld

Start Medisch Winterplan in Brussel

Voor het negende jaar op rij is Dokters van de Wereld verantwoordelijk voor het medische luik van het Brusselse Winterplan, dat beheerd wordt door Samusocial. Vanaf deze week zullen tachtig vrijwilligers gedurende vijf maanden naar de Brusselse noodopvangcentra trekken om consultaties uit te voeren bij de daklozen. Intussen maakt Dokters van de Wereld zich zorgen over het groeiend aantal vluchtelingen dat deze winter op straat dreigt komen te staan.

maandag 16 november 2015 12:56
Spread the love

Dat de medische consultaties bij daklozen broodnodig zijn, wordt  bevestigd door de cijfers van vorig Winterplan: “Van de 1736 consultaties die we vorig jaar in Brussel hebben uitgevoerd bij de daklozen, had 7 op de 10  geen toegang tot de gezondheidszorg,” vertelt Nel Vandevannet, verantwoordelijke Belgische projecten. “Bij deze populatie is de band met het zorgsysteem vaak al heel lang doorgeknipt. Door ter plekke te gaan naar de opvangcentra ontstaat er – vaak voor het eerst sinds jaren- opnieuw een zorgrelatie tussen dakloze en arts. Dat contact grijpen we aan om de dakloze patiënten opnieuw te reïntegreren in het zorgsysteem.”

Want hoewel urgente medische zorg de eerste stap is, vormt reïntegratie in het reguliere gezondheidssysteem een prioriteit. “Daarom wordt voor elke patiënt een digitaal patiëntendossier opgemaakt en wordt hij of zij vervolgens medisch en administratief opgevolgd in ons permanente Brussels zorgcentrum”, aldus Vandevannet.

Samen met de start van het Winterplan, groeit de bezorgdheid over wat er deze winter zal gebeuren met de groep vluchtelingen die niet terecht kan in de pre-opvang. Het aantal registraties blijft beperkt tot 250. Daardoor bedraagt de wachttijd intussen gemiddeld 13 dagen. Dit zorgt voor een nog grotere saturatie bij de pre-opvang. “Afgelopen donderdag stonden 250 mensen in de rij voor een slaapplek, terwijl er dagelijks 70 tot 150 bedden vrijkomen in de WTC. Het Burgerplatform zocht en vond afgelopen week voor 400 vluchtelingen een alternatieve slaapplek. Maar wat als ook deze officieuze opvangstructuren vol raken en de wachttijden bovendien blijven toenemen? Deze mensen, waaronder een aanzienlijk deel kinderen en vrouwen, komen verzwakt en vaak ziek aan in ons land. Vanuit een medisch opzicht is het onverantwoord deze mensen buiten te laten slapen. Wij hopen dat het beleid haar verantwoordelijkheid neemt en werkt aan voorzorgsmaatregelen voor deze winter”, besluit Vandevannet.

 

Lees hier het persdossier omtrent het Winterplan van Samusocial 

take down
the paywall
steun ons nu!