(foto archief)

Klimaattop gaat door. Klimaatbetoging mogelijk verboden

Eind november gaat in Parijs de grote klimaattop van start, de top van de laatste kans om de temperatuurstijging onder de gevaarlijke grens van 2 graden te houden. Honderdduizenden klimaatactivisten maakten zich op om op 29 november te betogen in de Franse hoofdstad. De top gaat zeker door maar de Franse premier Manuel Valls plaatste maandag vraagtekens bij het activistische randgebeuren.

maandag 16 november 2015 15:02
Spread the love

COP21, de klimaattop die 40.000 deelnemers uit de hele wereld naar Parijs brengt, gaat in ieder geval door. Maar, zo zei de Franse premier Manuel Valls maandagmorgen aan de zender RTL: “De top wordt beperkt tot de onderhandelingen. Concerten en manifestaties in de rand worden wellicht geannuleerd”.

Of ook de grote betoging verboden wordt, is nog niet duidelijk. “Ik wil niet te snel gaan, maar de vraag over de organisatie van die betoging zal op één of andere manier gesteld worden”, zei Valls nog.

Naast de internationale zone waar de eigenlijke top zal doorgaan op de site van Paris-Le Bourget zijn er ook twee andere grote evenementen gepland. Enerzijds is er de ‘Galerij van de oplossingen’ waar bedrijven hun klimaatinitiatieven zullen voorstellen. Die zou volgens de krant Le Monde wel kunnen doorgaan omdat je een uitnodiging op zak moet hebben om binnen te mogen.

Over de alternatieve ruimte ‘Generatie klimaat’ is er twijfel. Dat is net de plaats waar ngo’s en klimaatbewegingen hun debatten en acties willen organiseren. “We gaan alle initiatieven voorzien voor COP21 op de rooster leggen, de onmisbare evenementen aanduiden en de risico’s evalueren”, klinkt het op het kabinet van de minister van Ecologie.

Bij de Belgische beweging Climate Express tasten ze nog in het duister. De beweging heeft de ambitie om 10.000 Belgische klimaatactivisten naar Parijs te brengen. “Zolang de betoging niet officieel verboden is, gaan we er van uit dat ze doorgaat”, zegt Natalie Eggermont van Climate Express. “We gaan op 29 november sowieso betogen, of het nu in Parijs is of elders. De wereldleiders zullen wel aanwezig zijn, ook de multinationals zullen er zijn, alleen het burgerprotest zou verboden worden. In tijden van crisis moet je de democratie net versterken, niet inperken”, vindt Eggermont.

Veel zal afhangen van het overleg vandaag in Parijs. Sinds vrijdag geldt de noodtoestand in Frankrijk. President Hollande wil dat verlengen met drie maanden, maar daar is een aanpassing van de wet voor nodig.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!