My name is Bond. “Hardwerkende Vlaming”   Bond.

My name is Bond. “Hardwerkende Vlaming” Bond.

zondag 8 november 2015 14:03
Spread the love

De N-VA stak dit weekend een tandje bij om de ‘Europese grenzen’ te verdedigen voor de hardwerkende Vlaming, want die zal het “niet accepteren dat hier een onderklasse gecreëerd wordt”. Fijn dat we toch altijd op De Wever en co kunnen rekenen om de  (blijkbaar intrinsiek ruimhartige) “Vlaamse grondstroom” op tijd correct in te schatten, en navenant te handelen. Het Vlaamsche heir staat terug pal, nu de Hunnen van deze tijd op komst zijn. En het is nog voor hun bestwil ook.

Ondertussen gaat die hardwerkende Vlaming op vrijdagavond wel en masse kijken naar James Bond. Voor 007 zijn er geen grenzen, van visaformaliteiten, Schengen, Dublin en dergelijke meer heeft Bond nog nooit gehoord. En de hardwerkende Vlaming – denk er ook maar een navenante pens bij – vindt dat niet meer dan normaal. Zelf een hardwerkende Vlaming zijnde, en ook voorzien van een pens, zat ik er dus ook tussen, vrijdagavond in een volle Kinepolis-zaal. Moe van de werkweek had ik de ballen niet om naar ‘Son of Saul’ te gaan kijken, dus had ik me door mijn zoon laten meetronen naar Bond.  Bond is vederlicht entertainnment, tijd genoeg dus om af en toe wat weg te mijmeren.

De halsbrekende toeren en stunts van Bond – altijd strak in het pak – kunnen al decennia op veel bijval rekenen en het einde van de franchise is duidelijk nog niet in zicht. Good for him.

Als daarentegen vluchtelingen op een gammel bootje het ruime sop kiezen, op gevaar van eigen leven, en daarna, if they’re lucky, afgepeigerd aan een lange mars richting Noordelijke Europese staten met meer veiligheid en een betere economie beginnen, terwijl het kouder en kouder wordt, dan zijn het geen actiehelden maar vormen ze een bedreiging voor ons, hardwerkende Vlamingen. En kijken we er liefst van weg.  Terwijl het einde voor hen toch ook niet in zicht is (tenzij letterlijk).

Wij hebben met zijn allen ‘recht’ op wat vrijblijvend entertainment op vrijdagavond, want we hebben hard gewerkt, maar die bruine moslimvreemdelingen blijven toch best waar ze zijn. Tanger is een fijne locatie voor 007 (de hardwerkende Vlaming houdt wel van een vleugje exotisme, liefst nog wat overgoten met een romantisch sausje) en wij moeten zonder probleem (en liefst voor een zo scherp mogelijke prijs) naar Sharm-el-Sheikh op vakantie kunnen (en liefst ook terug, of anders gaan we uit ons dak). Maar die vele jonge mannen uit het Midden-Oosten of sub-Sahara Afrika moeten we hier niet. Het moet hier ook niet te exotisch worden. Zelfs een burgemeester met het hart min of meer op de juiste plaats (zoals Bart Somers uit Mechelen) ziet toch vooral liefst “gezinnen met kleine kinderen” in de Mechelse opvang terecht komen. Zoals elke burgervader kent hij zijn pappenheimers.

Well, I hate to break it to you. Dat soort afgeschermd bestaan in onze contreien, formerly  known  as “het Westen”,  zit er niet meer in. Ook niet voor de hardwerkende Vlaming.  Ofwel laat je je dan in slaap wiegen door de fantasmen en andere deliriums van zelfverklaard “realist” De Wever, ofwel weet je dat er anno 2015 nog maar weinig anders opzit dan ook elders in de wereld te proberen een min of meer menswaardig bestaan uit te bouwen voor vrijwel iedereen. De SDG (sustainable development goals) agenda is er eentje van moeten. Met aalmoezen voor VN instanties zoals UNHCR en co gaan we er echt niet meer komen. En gaan we echt muren bouwen in een wereld waarvan enkele jaren geleden al gold dat die “flat” is? Veel succes.

Overigens heb ik er alle begrip voor dat sommige mensen die het al moeilijk hebben gaan sympathiseren met pakweg het Front National, Pegida of nog Vlaams Belang. Of dat de Zuid-Europese landen nu niet echt op de eerste rij staan om de vluchtelingen op te vangen, nadat ze eerst met de nek werden aangekeken door Noordelijke Europese staten in de eurocrisis. Zelfs voor de  hardwerkende Vlaming die almaar meer moet draaien omdat de 0.01 % er de kantjes blijven aflopen, en verzuurd en verkrampt eindigt, kan ik enig begrip opbrengen. Ik ben er tenslotte zelf eentje (zolang ik niet weggesaneerd word).

Alles is met alles verbonden, zoals ook Angela Merkel ondertussen ondervindt.  Je kunt niet op een voluntaristische en positieve wijze de migratiecrisis aanpakken, in isolatie van de rest van de globale beerput. Als we er niet in slagen om Europa op korte termijn én (veel) democratischer, én rechtvaardiger te maken, is het over en uit voor de EU. Zolang brede lagen van de maatschappij het gevoel hebben dat hun stem er toch niet toe doet, dat Ultra High Net Worth Individuals  en multinationals met het échte geld de belastingsdans blijven ontspringen, om nog maar te zwijgen van de houdgreep van de global financiële sector op de toekomst van de planeet, zit Europa (en bij uitbreiding de hele wereld) in een vicieuze cirkel. Die zich onder meer uit in de manier waarop deze migratiecrisis “gemanaged” wordt. 

De tijd dringt dus. Je kunt het intrinsieke rechtvaardigheidsgevoel van mensen niet blijven met de voeten treden, ook al maken – in de Vlaamse context – Van Overtvelt en andere Turtelbooms je wijs van wel. Ergens is er, jawel, een grens.  

Maar de angst bij velen onder ons voor de toegenomen onzekerheid in het eigen leven en de frustratie over wat er van onze zogenaamde ‘democratie’ is geworden in de EU, pleit ons niet vrij om de grenzen te sluiten voor mensen, die er nog (veel) erger aan toe zijn – of je ze nu ‘gelukzoekers’ noemt of niet (zijn we dat niet allemaal?).

We gaan met 7 miljard (& counting…) mensen op deze bol moeten proberen te  bouwen aan een voor iedereen rechtvaardiger en duurzamer wereld in de 21ste eeuw, of we gaan allemaal samen de dieperik in. Een tussenweg lijkt er me niet (meer) te zijn.  Wij fijn achter hoge en brede Europese muren, en ondertussen een enorme en nog aanzwellende “onderklasse” elders in de wereld, tja, als je in sprookjes wil blijven geloven, voor mij niet gelaten. Volgens recente cijfers leven zo’n 4.2 miljard mensen in armoede, als we uitgaan van een min of meer ethische armoedegrens. Zal een ferme muur moeten zijn.

Overigens geen kwaad woord over “Spectre” op vrijdagavond.  Alles beter dan de K3 finale, me dunkt, waar ik nog een flard van zag bij thuiskomst. De kijkcijfers gingen uit het dak, las ik. Vettig Gertje is duidelijk niet de enige die van K3 houdt.

Tja, we kunnen niet allemaal Bond zijn, zeker?

take down
the paywall
steun ons nu!