TPP verdrag openbaar: Grote overwinning farmaceutische industrie

TPP verdrag openbaar: Grote overwinning farmaceutische industrie

zaterdag 7 november 2015 16:23
Spread the love

“Erger dan verwacht,” is de eerste reactie van tegenstanders op de tekst van het TPP verdrag. Westerse arbeidsrechten moeten zich aanpassen aan Aziatische standaarden, terwijl grote multinationals hun rechten beschermd zien en rustig door kunnen bouwen aan hun monopolies.

Na lang onderhandelen is donderdag het duizenden pagina’s tellende Trans-Pacific Partnership (TPP) gepresenteerd. TPP is een vrijhandelsverdrag tussen de VS en een aantal Aziatische landen en regelt de economische integratie tussen die landen. We krijgen een goed beeld van wat ons te wachten staat als we straks het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), aangeboden krijgen. TTIP is het vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Opvallend is dat met name grote farmaceutische bedrijven beschermd worden in hun doen en laten. De duur van de patenten op nieuwe medicijnen, en dat zijn vooral medicijnen tegen kanker, worden verlengd. Farmareuzen kunnen de prijzen nu langer hoog houden. Hoge prijzen voor medicijnen maken ze minder toegankelijk voor mensen met een laag inkomen. Voor Azië betekent dit slechte of helemaal geen toegang tot nieuwe therapieën.

TPP onderhandelaar Michael Froman gebruikte deze omfloerste woorden tijdens de presentatie: “TPP zal bijdragen aan het opzetten van een regionaal model en een omgeving waarin, met betrekking tot vergelijkbare behandelingen, er een effectieve periode van bescherming voor zowel innovatie als toegang wordt gecreëerd”.

Ook de opgebouwde arbeidsrechten in de VS worden op den duur aangepast aan de lagere standaarden in Azië. Amerikaanse werknemers moeten namelijk de concurrentie aan met goedkopere arbeid in Zuidoost-Azië. Ditzelfde geldt voor de voedselveiligheid. Voedselproducenten uit Azië, waarvan de handelswaar niet aan de Amerikaanse standaarden voldoet, kunnen via het zogenaamde ISDS toegang afdwingen tot de Amerikaanse markt. Het Investor-State Dispute Settlement (ISDS) is een omstreden clausule uit het verdrag. Bedrijven hebben hiermee het recht om overheden aan te klagen die hun winst in gevaar brengen. Ook in het TTIP-verdrag wordt een soortgelijke clausule verwacht.

Erich Pica van milieu-organisatie Friends of the Earth, ziet geen milieubeschermende maatregelen in het verdrag: “TPP is niet president Obama’s belofte om van dit verdrag een milieuvriendelijke handelsovereenkomst te maken. Eerlijk gezegd is dit niet verwonderlijk; de tekst van deze handelsovereenkomst is dan ook in het geheim onderhandeld door Michael Froman, een oud-bestuurder van Citibank en destijds fondsenwerver voor de Obama campagne. Froman zorgt goed voor zijn vrienden op Wall Street, ten koste van een degelijk  milieu- en klimaatbeleid. Het Congres moet de TPP deal weigeren”.

Begin februari stemt het Amerikaans Congres over de deal. Ze mogen geen aanpassingen aanbrengen. Komende zomer mogen de parlementen in Europa stemmen over CETA, een handelsverdrag tussen de EU en Canada. TTIP wordt in de loop van het volgend jaar verwacht. Deze verdragen geven multinationals en bankiers altijd het laatste woord. Als wij hier beslissen dat we geen genetisch gemanipuleerd voedsel in onze supermarkten willen, dan kan Monsanto zich beroepen op het TTIP-verdrag en toegang eisen tot de Europese markt.

Democracy Now, full text of TPP trade deal revealed

Friends of the Earth, trans pacific partnership text exposes threat to environment and climate

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!