De bevolking van de Pakistaanse provincie Khyber Pakhtunkhwa werd het zwaarst getroffen door de aardbeving van 26 oktober 2015 (Ashfaq Yusufzai/IPS)

Pakistanen nog steeds in shock een week na aardbeving

Een aardbeving heeft op 26 oktober 2015 in Pakistan meer dan tweehonderd mensen slachtoffers gemaakt. De bevolking is enkele dagen later nog steeds in paniek. De hulpverlening komt slechts moeizaam op gang.

donderdag 29 oktober 2015 13:50
Spread the love

“Mijn oma rende naar binnen om me te redden. Het dak stortte opeens in en nu is ze dood”, zegt de twaalfjarige Mushtari Bibi. Ze is een van de 1950 mensen die meervoudige verwondingen opliepen tijdens de recente aardbeving die Pakistan en enkele buurlanden trof. “Ons huis is gemaakt van gedroogde aarde en kan daarom niet tegen een zware aardbeving. Het was net de hel. Later kwam ik bij in het ziekenhuis.”

De doden in de Pakistaanse provincie Khyber Pakhtunkhwa vielen vooral in heuvelachtige gebieden, als gevolg van landverschuivingen. Het was de tweede grote aardbeving in Pakistan in tien jaar tijd. In 2005 kwamen 70.000 mensen om bij een aardbeving en raakten 3 miljoen mensen dakloos.

“We zijn bang en slapen niet vanwege het instortingsgevaar van hoge gebouwen en vanwege de naschokken”, zegt de 44-jarige Muhammad Wali. Zijn zoon kwam om bij deze aardbeving. Hij zegt dat mensen erg bang zijn voor die naschokken. Sommige blijven om die reden buiten slapen.

Shock

Provinciaal minister Pervez Khattak van Kyber Pakhtunkhwa zegt dat de regering zich met de hulpverlening vooral richt op de noordelijke districten Chitral, Shangla en Lower Dir. “Deze districten tellen de helft van de dodelijke slachtoffers.”

Muhammad Akram, een verkoper uit het district Shangla die voor medische behandeling in Peshawar is, zegt dat hij nooit eerder zo’n verschrikkelijke situatie heeft gezien. “Door de beving schudden alle gebouwen en dat was heel angstig. De kinderen die het overleefd hebben, zijn nog steeds in shock.”

Akram verkoopt op straat. Hij zegt dat hij wegrende toen de beving begon, maar half bedolven raakte onder een instortende muur. “Mensen huilden. Kinderen huilden. Ik zag vrouwen naar buiten rennen”, zegt hij. “Enkele hoge gebouwen stonden te schudden en we waren erg bang dat ze in zouden storten en dat we allemaal dood zouden zijn.”

Bouwcode

Sanaullah Shah, een inwoner van het district Swat, zegt dat hij niet eerder zo’n zware schok heeft meegemaakt. “Eerst was er een lichte trilling en vervolgens een sterke aardbeving. Alles bewoog”, zegt Shah, een student aan de universiteit.

Volgens Ghulam Subkani, medisch directeur van het Lady Reading Hospital, waar de meeste gewonden naartoe gebracht zijn voor behandeling, vielen enkele vrouwen van schrik flauw. “Zij konden snel weer naar huis. Op veel plaatsen liepen mensen verwondingen op doordat ze met grote aantallen tegelijk in het wilde weg uit hoge gebouwen vluchtten.”

Aslam Khan, een docent aan de Universiteit van Peshawar, gaf les op het moment van de aardbeving. Hij zag mensen uit klaslokalen rennen, terwijl ze verzen uit de Koran reciteerden. Veel studenten zijn volgens hem uit angst voor naschokken nog niet teruggekeerd naar de universiteit.

De bekende cricketster Imran Khan, leider van de politieke partij Pakistan Tehreek Insaf (Beweging voor Rechtvaardigheid), bezocht Peshawar en andere delen van de provincie om een indruk te krijgen van de reddings- en hulpactiviteiten. De partij van Khan leidt voor het ogenblik de provinciale regering.

Bron: Pakistani Communities Reel in the Wake of Massive Earthquake

take down
the paywall
steun ons nu!