Ex-Eurocommissarissen nu in dienst van grootkapitaal

Ex-Eurocommissarissen nu in dienst van grootkapitaal

donderdag 29 oktober 2015 12:39
Spread the love

Ruim een jaar na het aftreden van de Barroso-commissie zijn een groot aantal oud-Eurocommissarissen in dienst getreden bij machtige multinationals. Onder de nieuwe werkgevers vinden we, Ryanair, Bank of America Merrill Lynch en Agfa-Gevaert.

Oud TTIP onderhandelaar Karel de Gucht werkt nu voor de derde vermogensbeheerder ter wereld, CVC Capital. De Gucht is als Eurocommissaris nooit vies geweest van een flirt met het bedrijfsleven. Terwijl hij onderhandelde over het vrijhandelsverdrag met de VS, TTIP, werd er door telecomgiganten gelobbyd achter gesloten deuren om het verdrag te beïnvloeden. Naast zijn functie als bestuurder bij CVC Capital zit hij nu ook bij Belgacom/Proximus in het management board. Ook Neelie Kroes doet het goed en is bijzonder adviseur bij Bank of America Merrill Lynch. “Deze job betekent dat ik zou kunnen worden gevraagd bij te dragen aan conferenties met boeiende politici en opinieleiders”, aldus tante Neel. Oud vice-voorzitter Viviane Reding treedt toe tot het bestuur van mijnbouwer Nyrstar die, in onder meer Zuid Amerika zink uit de grond haalt. Charlie McCreevy, voormalig commissaris voor interne markt, is aan de slag op de derivaten-afdeling van investeringsmaatschappij BNY Mellon. Daarnaast zetelt hij in de besturen van prijsvechter Ryanair en Sentenial dat betalingstechnologie ontwikkelt voor banken. Barroso zelf is toegetreden tot de stuurgroep van opper-lobbyclub de Bilderberg Conferentie. En zo kunnen we nog even doorgaan…

De grote grap is dat deze oudgedienden hun kennis over het interne reilen en zeilen bij de Europese Commissie meenemen naar het bedrijfsleven. Maar dat is niet de grootste zorg. Meer verontrustend is dat Europese bestuurders het bed delen met het zakenleven en dat de totstandkoming van Europese wetgeving in schimmige achterkamers plaatsvindt. Wiens brood men eet diens woord men spreekt.

Uit een eerder deze week gelekte TTIP-ontwerptekst blijkt dat EU-onderhandelaar, commissaris Cecilia Malmström, milieu-beschermende afspraken heeft geschrapt. Er staan nu slechts vaag geformuleerde en niet-bindende toezeggingen te lezen. Uitstekend lobbywerk! Mocht mevrouw Malmström toch nog het licht zien en willen vechten voor de publieke zaak dan is er aan het eind van haar loopbaan nog altijd een riante wachtgeld en pensioenregeling en wordt het toch nog gezellig.

Corporate Europe Observatory, The revolving doors spin again

Politico, The ex-files: Former commissioners’ new jobs

The Guardian: EU negotiators appear to break environmental pledge

take down
the paywall
steun ons nu!