ING weigert betaling Cuba-reis.

ING weigert betaling Cuba-reis.

woensdag 28 oktober 2015 09:42
Spread the love

De waanzin voorbij.

Gisteren stemde de Algemene Vergadering van de VN voor de 24ste keer op rij de jaarlijkse resolutie over de opheffing van de blokkade tegen Cuba. De resolutie, die niet-bindend is, werd gesteund door 191 van de 193 lidstaten. Enkel de Verenigde Staten en Israël stemden tegen. Die tegenstemmen betekenen dat de blokkade wordt voortgezet. Zij die dachten dat de tijd rijp was voor de afschaffing van de langstdurende financiële en economische blokkade in de geschiedenis komen dus bedrogen uit. 

In december 2014 kondigde president Obama aan dat de relaties tussen de VS en Cuba zouden genormaliseerd worden. Vorige maand stelde de Cubaanse president Raul Castro nog dat normale relaties pas mogelijk zijn als Washington zijn sancties opheft. De VS moeten de militaire basis Guantanamo teruggeven en stoppen met anticommunistische radio- en TV-propaganda. “Nu de diplomatieke banden zijn hersteld, kunnen genormaliseerde verhoudingen alleen worden bereikt met het einde van de economische, commerciële en financiële blokkade tegen Cuba”, zei Castro toen tijdens de Algemene Vergadering van de VN. 

Maar de uithongeringspolitiek van de Verenigde Staten wordt dus verder gezet. Waartoe deze waanzin leidt, wordt goed geïllustreerd door een brief die een klant kreeg van de bank ING. Daaruit blijkt dat ING betalingen naar een bankrekening in België niet toestaat, wanneer er ‘Cuba’ in de mededeling staat. Een tweede brief, waarmee gedreigd wordt de klantenrelatie te stoppen, bewijst dat het niet over een eenmalige uitschuiver van de bank gaat. 

ING werd enkele jaren geleden door de VS verplicht om haar dochter de Netherlands Caribbean Bank (NCB) op te doeken, nadat die door de VS veroordeeld was voor het schenden van de blokkade.

take down
the paywall
steun ons nu!