Deze kleine dam in het district Mardan in de Pakistaanse provincie Khyber Pakhtunkhwa zal voor de lokale bevolking het einde brengen aan 12 uur stroomonderbreking elke dag (Ashfaq Yusufzai/IPS)

Lokale stroom met kleine stuwdammen in Pakistan

De Pakistaanse provincie Khyber–Pakhtunkhwa kiest voluit voor waterkracht en gaat honderden kleine dammen bouwen, om de frequente stroomuitval te stoppen, die er het dagelijkse leven lamlegt.

dinsdag 27 oktober 2015 15:14
Spread the love

“We zitten veertien tot zestien uur per dag zonder elektriciteit. We zijn blij dat een lokale dam ons goedkope stroom zal leveren, zonder onderbrekingen”, stelt Muhammad Shafique”, een leraar in het district Upper Dir in de Pakistaanse provincie Khyber–Pakhtunkhwa.

Hij verwijst naar kinderen die momenteel niet naar school kunnen als gevolg van de stroomuitval en de problemen die het elektriciteitstekort veroorzaakt in ziekenhuizen en voor de landbouw. Het stroomtekort heeft het leven tot stilstand gebracht, niet alleen in deze provincie, maar ook in andere delen van het land. Khyber–Pakhtunkhwa wil nu 365 kleine dammen bouwen om dat te verhelpen.

Eigen projecten

“De eerste dam in Lower Dir zal er binnen vier jaar staan en een vermogen van 40 megawatt hebben”, verklaart minister-president Pervez Khattak. Hij kost 106 miljoen euro, maar zou volgens Khattak ook de omringende districten voorzien van elektriciteit die voor de consument vele malen goedkoper is.

Er zijn vier andere waterkrachtprojecten in aanbouw. Sinds 2010 hebben vier provincies van de federale regering de bevoegdheid gekregen om eigen energieprojecten te lanceren. Khyber–Pakhtunkhwa, met veel waterbronnen op zijn grondgebied, is de eerste provincie die zo’n project opstart.

Pakistan produceert 40 procent van zijn elektriciteit met geïmporteerde stookolie, wat de hoge energieprijzen verklaart. Het overheidsbedrijf dat toeziet op de stroomproductie in Pakistan, zegt dat het land 7500 megawatt produceert, terwijl de vraag 12.000 megawatt bedraagt.

Bovendien valt er volgens het bedrijf een capaciteit van 800 megawatt weg door de onderbroken gaslevering aan de centrales van Uch-I en Uch-II, als gevolg van een explosie van de aanvoerleiding in de woelige provincie Baloetsjistan.

Industrie

Senator Muhsin Aziz, voorzitter van de Investeringsraad van Khyber–Pakhtunkhwa, zegt dat de buitensporige stroomonderbrekingen een rem hebben gezet op de industriële activiteiten in zijn provincie.

“Ongeveer 300 fabrieken hebben de deuren gesloten vanwege het elektriciteitstekort, waardoor 20.000 arbeiders hun baan verloren”, verklaart hij. “Welgestelde mensen in stedelijke gebieden schakelen over op diesel- en gasgeneratoren, terwijl de arme plattelandsbevolking de stroomuitval moet ondergaan in de verzengende hitte.”

Landbouwers van hun kant kiezen voor het beheer van hun waterbronnen steeds vaker voor zonne-energie. “Dat is echter een duurder systeem, dat kleine boeren niet kunnen betalen”, legt Musafir Khan uit, zelf ook boer in het Mardan-district.

“We hebben voor onze elektriciteitsvoorziening alle hoop gevestigd op het waterkrachtproject van Machai”, verklaart hij. Deze dam wordt in Mardan gebouwd, en zal binnen twee jaar klaar zijn. De centrale zou een vermogen van 2,6 megawatt hebben en elektriciteit produceren voor de lokale bevolking.

Protest

Er zijn geregeld protesten tegen de stroomuitval, niet alleen in Khyber–Pakhtunkhwa maar ook in de rest van het land. Op 8 augustus 2015 bijvoorbeeld viel een woedende menigte een leveringsstation aan. De betogers beschadigden de machines en verbrandden documenten.

“De voorbije drie maanden hebben we het dagelijks zestien uur zonder elektriciteit moeten stellen. Dat is hoogst onrechtvaardig. Doordat we daarmee geen water kondern oppompen, zijn mensen ziek geworden”, zegt Jamal Shah, één van de betogers.

Bron: Pakistan: Looking to Hydropower to Assure More Reliable Electricity

 

take down
the paywall
steun ons nu!