(foto C. Van Dyck)

Alleen nog plaats voor meerderheid en rijkste Belgen in Havenbedrijf

De Antwerpse haven is niet langer een autonoom gemeentelijk bedrijf maar een naamloze vennootschap. Deze week raakte bekend dat de oppositiepartijen uit de raad van bestuur worden gegooid. “Om lekken te vermijden”, zo gaf Marc Van Peel ruiterlijk toe. Nu er belangrijke verschuivingen op til staan, wil de haven liever geen pottenkijkers.

dinsdag 27 oktober 2015 16:08
Spread the love

Voortaan zijn er nog twaalf zitjes in de raad van bestuur van het Antwerps Havenbedrijf. Politici krijgen er zes. De rest is voor personen die “ervaring hebben met het leiden van een bedrijf”.

De drie meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld mogen samen nog vijf bestuursleden afvaardigen. Voor de vier oppositiepartijen blijft er nog één stoel over. Die gaat naar SP.A die de grootste fractie is in de oppositie. PVDA, Groen en Vlaams Belang worden er uitgezet.

“Het is net die oppositiestem in de Raad van Bestuur die ervoor zorgt dat er niet alleen naar de tonnenmaat, maar ook naar de mensenmaat wordt gekeken in de haven”, reageert Peter Mertens van PVDA. Zijn partij mobiliseerde enkele tientallen havenarbeiders op de gemeenteraadszitting van maandagavond. “Deze versmalling van perspectief doet de haven geen goed”, zegt Wouter Van Besien van Groen.

PVDA bracht dankzij die aanwezigheid in het bestuur onder meer aan het licht dat het havenbestuur de monsterboetes aan containergiganten PSA en DP-World van 52 miljoen wilde schrappen.

Die partijen stemden dan ook tegen tijdens de Antwerpse gemeenteraad van maandagavond. SP.A, de partij die wel nog een zitje behoudt, onthield zich. Op Facebook verdedigde Kathleen Van Brempt die beslissing: “We hebben gekozen voor een onthouding, omdat we het wel eens zijn met de omvorming van het Gemeentelijk Havenbedrijf naar een NV van publiek recht en die beslissing – samen met Groen – hebben gesteund in het Vlaams Parlement. Een omvorming zorgt er trouwens voor dat belangenvermenging in de Raad van Bestuur niet langer mogelijk is, aangezien er wordt gekozen voor onafhankelijke bestuurders met expertise en niet langer vertegenwoordigers van bedrijven die zaken doen met het Antwerpse havenbedrijf in de raad van bestuur kunnen zetelen.”

 

Onafhankelijk maar vooral schatrijk

In de gemeenteraad had Van Brempt wel kritiek op de eenzijdigheid van het profiel van de nieuwe bestuurders. Dat is zacht uitgedrukt. Vier van de zes ‘onafhankelijke’ bestuurders zijn al bekend: Hein Deprez (oprichter en hoofdaandeelhouder van het groente- en fruitbedrijf Univeg), Martine Reynaers (gedelegeerd bestuurder van Reynaers Aluminium), Roger Roels (voormalig voorzitter van Alfaport, de koepel van Antwerpse havenwerkgevers) en Stéphane Verbeeck (bedrijfsleider projectontwikkelaar Gands).

Verbeeck is de voorzitter van Voka-Antwerpen en zoon van vastgoedlobbyist Eric Verbeeck. Die laatste onderhoudt al jaren goede relaties met Marc Van Peel, aldus de nieuwssite Apache.

Wie in de raad van bestuur wil zitten, moet dus voortaan deel uitmaken van de Antwerpse meerderheid, de werkgevers vertegenwoordigen of behoren tot één van de rijkste families van België. Volgens de website derijkstebelgen.be staat de familie Deprez met een fortuin van 297 miljoen euro op plaatst 58 in de ranglijst. De familie Reynaers moet met 261 miljoen nauwelijks onderdoen.

Deze week wordt trouwens bekendgemaakt wat de regering zal doen met de wet-Major die het statuut van de havenarbeiders beschermt. De Europese Commissie wil het poolsysteem waardoor alleen erkende dokwerkers werk in het havengebied mogen verrichten, liberaliseren.

 

take down
the paywall
steun ons nu!