Theo Francken probeert VRT-redactie de mond te snoeren over ‘Poolse populisten’

'Populisten winnen verkiezingen in Polen', zo kopte de nieuwsredactie van de VRT. Zeer tegen de zin van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) die tweette: “Populisten? Hoezo populisten? Aanpassen aub.” Voorzitter van de Poolse partij die de verkiezingen won, Kaczynski, zei onlangs dat vluchtelingen “cholera op de Griekse eilanden, dysenterie in Wenen en verschillende soorten parasieten” meebrengen.

maandag 26 oktober 2015 09:58
Spread the love

De conservatief-nationalistische partij PiS (Recht en Rechtvaardigheid) van Jaroslaw Kaczynski won de Poolse verkiezingen. De partij haalde zelfs een absolute meerderheid in het parlement en kan alleen regeren.

Voor het eerst sinds het verdwijnen van het communisme in 1989 haalde geen enkele linkse partij de kiesdrempel. Kaczynski die 242 van de 460 zetels binnenhaalde, gaat zelf geen premier worden maar laat de eer aan partijgenote Beata Szydlo. Wellicht zal hij achter de schermen wel de touwtjes in handen houden.

Kaczynski surfte op de golf van angst voor de vluchtelingen. Hij beloofde de beslissing van de uittredende regering om zich in te schrijven in het quotaplan van de EU terug te draaien.

Op 12 oktober sprak Kaczynski een menigte toe in Makow Mazowiecki, een stad ten noorden van Warschau. “We moeten onderzoeken of het klopt dat er een akkoord met de EU bestaat om 100.000 moslims naar Polen te brengen”, zei hij.

En hij voegde er aan toe: “Er zijn al tekenen dat gevaarlijke ziektes opduiken die we al lang niet meer gezien hebben in Europa. Cholera op de Griekse eilanden, dysenterie in Wenen, verschillende soorten parasieten die niet gevaarlijk zijn in het lichaam van die mensen, maar wel bij ons.”

Nazipraat

Politieke concurrent Andrzej Celinski van de Liberale Democratische Partij reageerde daar op: “Kaczynski gebruikt niet langer alleen maar haattaal, maar ook taal die herinnert aan de Holocaust. Er werd toen ook gezegd dat joodse vrouwen typhus droegen. Mensen bang maken voor parasieten, is de taal van het nazisme.”

Er bestaat trouwens ook geen geheime deal over ‘100.000’ moslims. De vorige regering stemde wel toe om 11946 vluchtelingen op te nemen.

De situatie in Polen is onrustwekkend. In september lokte een betoging tegen vluchtelingen 5000 mensen in de hoofdstad. In Gdansk scandeerden betogers: “We zullen met vluchtelingen doen wat Hitler met de joden deed”, aldus het weekblad The Economist.

PiS staat sceptisch tegenover de EU maar is dan weer wel voorstander van een sterke Navo als buffer tegen Rusland. De partij wil ook de pensioenleeftijd verlagen. Op ethisch vlak is de partij oerconservatief met standpunten tegen abortus en euthanasie. Over homoseksualiteit zei Jaroslaw Kaczynski in 2005: “De bevestiging van homoseksualiteit zal leiden tot de ineenstorting van de beschaving. Dat kunnen we niet aanvaarden.”

Maar noem hen vooral geen populisten dus.

De VRT-nieuwsdienst had PiS ook gewoon ‘keiharde populisten’ kunnen noemen zoals het Financieel Dagblad uit Nederland dat doet.
take down
the paywall
steun ons nu!