Foto: R LeMoyne
Dokters van de Wereld

“In de Balkan dreigt humanitair drama”

Dokters van de Wereld hield de afgelopen twee weken een verkenningsmissie in Griekenland, Macedonië, Servië, Hongarije, Kroatië, en Slovenië. De ngo zette de humanitaire en gezondheidsnoden in de Balkan in kaart met het oog op het sturen van een medische interventieploeg. De conclusie van de verkenningsmissie is zorgwekkend: de situatie aan sommige grenzen is dramatisch en chaotisch. Samen met het gebrek aan humanitaire hulp en de nakende winter, dreigt een humanitair drama.

donderdag 22 oktober 2015 11:09
Spread the love

Tienduizenden vluchtelingen zitten vast in de Balkan. Nu Hongarije zijn grenzen heeft gesloten, wordt de situatie steeds nijpender in de andere Balkanlanden. De vluchtelingen, waaronder 15% vrouwen en kleine kinderen, staan urenlang te wachten in de regen en de koude. De humanitaire noden zijn hoog. Meer dan om ernstige ziektebeelden, gaat het om een gebrek aan waardigheid. Een betere coördinatie tussen de betrokken landen onderling en tussen NGO’s en overheden, vooral aan de grensovergangen, is broodnodig. Zeker nu de winter eraan komt.

“Door het steeds wisselend grenzenbeleid is de situatie zeer veranderlijk en chaotisch”, vertelt dokter Daan van Brusselen, vrijwilliger van Dokters van de Wereld. “Met name aan de grenzen zagen we chaotische toestanden en een structureel gebrek aan humanitaire voorzieningen. In Presevo bijvoorbeeld, aan de grens tussen Servië en Macedonië, werden we geconfronteerd met duizenden mensen die soms 15 uur lang moesten wachten in de regen, totaal uitgeput, zonder toegang tot eten, onderdak, voedsel, water en regenjassen.”

De opeenvolging van grenssluitingen en vluchtelingenquota zorgen voor een domino-effect en een bottleneck aan de grensovergangen. Door het gebrek aan coördinatie van de doorstroming, zorgt dit voor extreme wachttijden. Samen met het gebrek aan humanitaire voorzieningen brengt deze situatie mensonwaardige toestanden met zich mee: Dokters van de Wereld stelde tekorten vast op vlak van onder andere onderdak, voedsel, water en medische hulp.

“Een voorbeeld is de distributie van kleren, regenjassen en dekens. Op verschillende plekken zijn die er wel, op andere plekken zijn die totaal afwezig. Een ander voorbeeld zijn de medische posten van de overheid: die bevinden zich vaak alleen binnen de registratiekampen. Maar vooraleer de vluchtelingen in die kampen zijn, hebben ze al uren aangeschoven. Dáár, bij die rijen, moet medische hulp geboden worden. Verder is ook informatie belangrijk. Vluchtelingen weten vaak niet waar ze zijn, wat ze moeten doen voor de registratie en hoe lang dat gaat duren. Samengevat is er dringend nood aan ‘leadership’. De winter komt er aan, indien nu niets wordt gedaan, dreigt een humanitaire ramp”, aldus Dr. Van Brusselen.

Dokters van de Wereld roept op tot een uitbreiding van de humanitaire voorzieningen en een kwalitatief coördinatieplan. Concreet vraagt de medische ngo aan Europa en de VN- vluchtelingenorganisatie om hun invloed aan te wenden om de coördinatie tussen die verschillende landen beter te laten verlopen, zodat de wachttijden aan de grenzen verminderd worden. Dat is broodnodig om onnodig lijden te vermijden. Daarnaast moet dringend werk gemaakt worden van een uitgebreid humanitair noodplan.

take down
the paywall
steun ons nu!