De 'Egyptische muskiet' (Aedes aegyptii -genoemd naar het land waar ze eerst werd ontdekt) is de voornaamste verspreider van dengue (WikiMedia Commons)

Pakistaanse stad Karachi kampt met dengue-epidemie

De Pakistaanse havenstad Karachi kampt met een epidemie van knokkelkoorts (dengue). Na de zesde dode neemt de stad noodmaatregelen. De muggen die de ziekte verspreiden zijn door de opwarming van het klimaat aan een opmars bezig en bereiken regio's waar de ziekte tot voor kort onbestaand was, onder meer in het zuiden van Europa en de VS.

woensdag 21 oktober 2015 15:25
Spread the love

Dengue of knokkelkoorts is een tropische ziekte die overgedragen wordt door muggen. In een aantal gevallen mondt ze uit in een besmetting van het bloed die dodelijk kan zijn. Dit najaar 2015 zijn in Karachi al meer dan 2.500 mensen besmet geraakt. Voor zes patiënten werd de ziekte fataal.

Alle relevante departementen krijgen daarom speciale bevoegdheden om de ziekte te bestrijden. “De stad heeft een waarschuwing uitgestuurd naar alle betrokken departementen en vraagt maatregelen te nemen om het aantal dodelijke slachtoffers te verminderen”, zegt een woordvoerder van de overheid in de Pakistaanse krant Dawn.

De maatregelen moeten vooral de verspreiding tegengaan van de muggen die de ziekte overbrengen. De stadsdiensten krijgen de bevoegdheid om locaties te sluiten waar gevreesd wordt dat de muggen zich voortplanten.

Om de verspreiding van de muggen tegen te gaan, richt de stad haar aandacht vooral op plekken met stilstaand water zoals zwembaden, maar ook winkels waar autobanden worden verkocht of hersteld zijn berucht. In bijna 10 procent van dergelijke winkels worden immers larven teruggevonden in het regenwater dat in de banden blijft staan. Bij de laatste grote dengue-epidemie in 2006 kwamen in Karachi 49 mensen om het leven.

Klimaatverandering veroorzaakt verspreiding dengue

Dengue is wereldwijd aan een opmars bezig. Door de klimaatverandering kunnen muggensoorten zich over nieuwe gebieden verspreiden en zo de ziekte met zich meebrengen. De eitjes van de muggen zijn niet bestand tegen de vrieskou, maar als de wereldwijde temperatuur blijft stijgen, zullen binnen enkele jaren volgens de VN 5 tot 6 miljard mensen in gebieden wonen waar de muggen kunnen overleven.

Gebieden die tot nog toe te koud waren, zoals Europa maar ook bergketens in Zuid-Amerika, komen zo in het vizier van de ziekte. Op de nieuwe kaarten van de VN staan nu ook zowel België als Nederland tijdens de zomermaanden ingekleurd.

Bron: ‘Dengue emergency’ declared in Karachi

take down
the paywall
steun ons nu!