Beeld: Mahmoud Abbod

Kunst op de vlucht: vluchtelingen veroveren het podium

Op donderdag 22 en vrijdag 23 oktober buigt het Toneelhuis zich samen met Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Hart Boven Hard over de vluchtelingenproblematiek. Onder de noemer ‘Kunst op de vlucht’ wordt het een tweeluik van, voor en over mensen die hun land ontvlucht zijn.

woensdag 21 oktober 2015 15:48
Spread the love

Uit protest tegen de besparingen was het eigenlijk de bedoeling dat het podium van de Bourla leeg zou blijven tot november. Maar gezien de nijpende vluchtelingencrisis besloot de ploeg van het Toneelhuis morgen en overmorgen dan toch de deuren te openen. Daarmee schrijft de instelling zich in in een algemene tendens binnen het kunstenveld. Verschillende organisaties, zoals bijvoorbeeld Democrazy en de Handelsbeurs, organiseerden een benefiet of zijn zich actief aan het organiseren rond de vluchtelingenthematiek.

“Voor ons speelt natuurlijk mee dat Mokhallad Rasem, een van onze makers, zelf vluchteling is”, vertelt dramaturg Erwin Jans. “Maar het is ook een onderwerp dat zo’n impact heeft op de samenleving dat je er als kunstenhuis wel mee aan de slag moet gaan. Het maakt dat we ons afvragen hoe we Europa vandaag moeten definiëren en wat de ethiek is van een continent of van een land. We zoeken naar een passende vorm om daarmee om te gaan en om onze bijdrage te leveren.”

De twee benefietavonden zijn een concrete stap in dat proces. Tijdens de eerste avond van het tweeluik wordt er werk gepresenteerd van gevluchte kunstenaars en ligt de nadruk met andere woorden op artistieke expressie. Tijdens de tweede avond staan hun verhalen centraal. Naast twee korte stukken van Mokhallad Rasem zelf, zal er onder meer poëzie, muziek en dans te zien zijn van kunstenaars uit Syrië, Irak, Burundi en Marokko. Daarnaast passeren onder meer Stefan Hertmans, Michael De Cock en Rachida Lamrabet de revue. 

Jans: “Er zitten tussen die vluchtelingen ook heel wat intellectuele kunstenaars die deel zullen gaan uitmaken van onze culturele sector. Ons publiek verandert. We moeten ons afvragen voor wie we maken en of deze maatschappelijke evoluties een effect moeten hebben op onze programmatie.”

Dat effect lijkt er al te zijn. Binnenkort gaat ‘De kinderjaren van Jezus’ van Mokhallad Rasem in première en ook Guy Cassiers zal twee stukken regisseren met migratie als thema. Daarnaast werkt Toneelhuis aan een stadswerking met Marthatentatief waarbij het huis de Antwerpse straten en wijken in wil trekken.

“Deze thematieken zullen sowieso dieper in onze werking indalen,” zegt Jans. “De vluchtelingencrisis zal bovendien niet over een maand voorbij zijn. Deze twee avonden zijn geen eenmalig initiatief. Maar donderdag en vrijdag willen we vooral inzetten op de symbolische waarde van het samen zijn.”

 

Kunst op de vlucht vindt plaats op 22 en 23 oktober, telkens om 20u in de Bourlaschouwburg. Klik hier voor meer info.
De opbrengst gaat integraal naar Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Er worden ook spullen ingezameld voor vluchtelingen. Wie kleren, dekens etc op overschot heeft kan ze meebrengen.

take down
the paywall
steun ons nu!