Joods netwerk lanceert wereldwijd initiatief tegen de bezetting

Het nieuwe Joods netwerk lanceert een wereldwijd initiatief tegen de bezetting. Het wil zo de Joodse identiteit en de joden wereldwijd verenigen tegen het destructieve beleid van Israël.

dinsdag 20 oktober 2015 17:12
Spread the love

Dit nieuwe internationale netwerk, bestaande uit joodse groepen en individuen voor rechtvaardigheid in Palestina, heeft afgelopen weekend een verklaring gepubliceerd waarin het een einde vraagt aan het dodelijk geweld en de bezetting.

Het netwerk, dat in de zomer ontstond en nog geen naam heeft omvat momenteel 16 landen – van Brazilië tot Australië,  Zwitserland en Zuid-Afrika. Het vertegenwoordigt 15 organisaties.

Volgens hun verklaring, wil het netwerk de eigen joodse identiteit terugclaimen. “Niet als een nationalistische identiteit, maar als een identiteit die onze diversiteit, tradities en gemeenschappen viert, waar we ook zijn in de wereld. Wij zijn van mening dat het essentieel is dat er een wereldwijde Joodse stem is die solidair is met de Palestijnse strijd en het destructieve beleid van Israël aanklaagt. Het internationale Joods netwerk wil die stem worden.”

Veertig Palestijnen en acht Israëliërs zijn gedood sinds het begin van deze maand. Er zijn een tiental mes-aanvallen tegen Israëli’s geweest in Israël en in de Westelijke Jordaanoever en er raakten een honderdtal Israëli’s gewond. Meer dan 1000 Palestijnen raakten gewond nadat ze onder vuur werden genomen. 

In tijden van escalerend geweld, in het bijzonder tegen de Israëli’s, hebben Joodse organisaties en Joodse individuen wereldwijd de neiging om ofwel hun steun te betuigen aan Israël, ofwel te zwijgen. Het is taboe om kritiek te uiten op Israël wanneer er aanslagen tegen Israëlische burgers gebeuren. Dit werd duidelijk tijdens de Tweede Intifada.

Maar het is net dan, dat het belangrijk is om zich zowel te identificeren als Jood en uw diepe bezorgdheid te uiten over wat er gaande is in Israël. Kritiek op hun beleid is zeldzaam. Daarom ook is deze brief zo belangrijk.

Een fragment uit de brief:

“Als leden van joodse gemeenschappen over de hele wereld zijn we geschokt door het geweld dat de straten van Palestina/Israel teistert en alleen al de laatste twee weken het leven koste aan meer dan 30 Palestijnen en Israeli’s.

Een 2-jarige meisje in de Gazastrook was de jongste van 4 Palestijnse kinderen die werden gedood de afgelopen twee weken. Een 13-jarige Israëlische jongen is in kritieke toestand na een tiental messteken. En meer dan duizend mensen raakten gewond in dezelfde periode. In de straten van Jeruzalem, het centrum van al dit geweld, overheerst de angst

Israëli’s schieten op Palestijnse demonstranten in en rond Oost-Jeruzalem. Palestijnen steken en schieten op Israëlische burgers en politieagenten op straat. Israëlische soldaten doden Palestijnse verdachten zonder directe bedreiging en zonder proces. Palestijnen gooien dan weer stenen naar rijdende auto’s. Israëlisch tuig klopt Palestijnen in elkaar of vraagt aan de politie om op ze te schieten. Vernederende controles van de Palestijnen in de straten. Al deze dingen zijn uitgegroeid tot een dagelijkse gebeurtenis in de stad waarin we worden opgevoed om te bidden voor vrede. Maar deze dingen gebeuren ook op andere plaatsen in Israël, Gaza en de Westelijke Jordaanoever ….

Het is de taak van alle Joden over de hele wereld om de Israëlische regering onder druk te zetten – ook degenen die haar woorden en daden steunen – om haar te veranderen. De militaire repressie moet onmiddellijk ophouden. Palestijnen moet volledige ??bewegingsvrijheid krijgen.

Het is ook een verantwoordelijkheid van de Joden wereldwijd om de landen waarin we wonen onder druk te te zetten om onmiddellijk de economische en militaire steun aan de Israëlische bezetting en de belegering van Gaza te beëindigen.

Het Joods netwerk is van mening dat de onmiddellijke verandering moet komen van de Israëlische regering en het Israëlische volk. Het militaire optreden moet onmiddellijk ophouden, Palestijnen moeten volledige bewegingsvrijheid krijgen. Wij roepen onze joodse gemeenschappen, en de gemeenschap wereldwijd op om publiekelijk aan te dringen op een einde aan het geweld, de bezetting, belegering en militaire reacties. En in de plaats daarvan gelijkheid en vrijheid te eisen voor het Palestijnse volk en rechtvaardigheid voor iedereen.”

Jordy Silverstein is historica en schrijfster uit Melbourne. Ze ondertekende mee de verklaring omdat ze hiermee wil aantonen dat er ook afwijkende meningen zijn binnen de Joodse gemeenschap. Het Joods netwerk wil volgens haar aantonen dat het zionisme op basis van militarisme, uitsluiting, geweld, verdeeldheid, moord en leugens niet de enige manier van leven is in dit land en zeker niet de enige manier is om iemands Joods-zijn uit te drukken.

 

Bron: New Jewish network launches worldwide initiative against occupation

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!