c - Frederik Sadones

Actievoerders bij CD&V: gevechtsvliegtuigen hypothekeren onze toekomst!

Momenteel bezet een groep vredesactivisten opnieuw de kantoren van CD&V in de Wetstraat. De actie komt er na een bezetting van alle kantoren van de regeringspartijen eerder dit jaar. Met de actie protesteren de activisten tegen de geplande aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen. “Nu nieuwe gevechtsvliegtuigen kopen is niet alleen een hypotheek op de begroting, het brengt een zinnig buitenlandbeleid voor de toekomst in gevaar. Iets waar we nu meer dan ooit nood aan hebben” zegt Roel Stynen van Vredesactie.

maandag 19 oktober 2015 16:04
Spread the love

De F-16’s waarmee ons leger nu vliegt, zijn verouderd. De vervanging van de toestellen werd met zoveel woorden opgenomen in het regeerakkoord, en onze regering zal binnenkort knopen moeten doorhakken wil ze de koop op tijd rond krijgen. Nieuwe gevechtsvliegtuigen zullen miljarden euro’s kosten: naar schatting 6 miljard voor de aankoop van veertig nieuwe toestellen, en nog eens miljarden voor gebruik en onderhoud. Die rekening wordt doorgeschoven naar de toekomstige regeringen, de toestellen worden over meerdere jaren afbetaald. 

De aankoop doet niet alleen de wenkbrauwen fronsen vanwege het hallucinante bedrag, terwijl de regering blijft herhalen dat iedereen zijn steentje moet bijdragen aan de besparingen. Nieuwe gevechtsvliegtuigen zijn ook een hypotheek op een constructief buitenlandbeleid voor de toekomst. Gevechtsvliegtuigen zijn geen veelzijdige toestellen die ingezet kunnen worden in uiteenlopende situaties. Ze zijn gemaakt om bij militaire operaties controle over het luchtruim te bewaken, en doelen op de grond te bombarderen. Nochtans zijn de militaire recepten waarvoor de F-16s de laatste decennia werden ingezet failliet. Irak, Afghanistan, Libie, Mali,… die militaire operaties zijn er niet in geslaagd om vrede en stabiliteit te brengen. 

Er is nood aan een nieuwe visie voor onze buitenlandpolitiek. Er moet ruimte gemaakt worden voor niet-militaire middelen. Er moet kritisch gekeken worden naar onze aanwezigheid in de wereld vandaag en hoe die conflicten beïnvloedt. Nu gevechtsvliegtuigen kopen zet een zinvol buitenlandbeleid voor de toekomst op het spel. 

De actie van vandaag kadert in een reeks acties en initiatieven die het debat over het dossier moetenaanwakkeren. Na acties dit voorjaar ontrolde Vredesactie vorige week een banner in het parlement en engageert een groep schrijvers en podiumartiesten zich horen over het dossier. Met de vraag “Waarom blijft het zo stil?” roepen Erik Vlaminck, Elvis Peeters, Ann Meskens, Anne Provoost, Jan De Smet, Kris De Smet, Peter Theuninck, Joke Van Leeuwen, Lies Van Gasse en Tine Hens iedereen op om mee – te pas, maar evengoed te onpas – hun stem in deze te laten horen.

Meer info op www.vredesactie.be/geengevechtsvliegtuigen

take down
the paywall
steun ons nu!