Automobilist in VS laat zwarte voetganger minder snel oversteken

Dringt het racisme in de VS zelfs door tot op het zebrapad? Een experiment suggereert van wel. Zwarte voetgangers moeten veel langer dan blanke wachten om te over te steken.

vrijdag 16 oktober 2015 16:46
Spread the love

Verkeersdeskundigen en psychologen deden een uniek veldexperiment aan zebrapaden. Ze gingen na hoe lang het duurde alvorens automobilisten een wachtende voetganger lieten oversteken. Daarbij noteerden ze telkens kenmerken van de voetganger, zoals huidskleur, leeftijd en kleding.

Zwarte voetgangers bleken maar liefst 32 procent langer te moeten wachten dan blanke. Ze werden ook twee keer zoveel voorbijgereden door meerdere auto’s dan blanke voetgangers.

“We waren verrast dat het verschil zo groot was”, zegt verkeersplanoloog Arlie Adkins (Universiteit van Arizona). “De bestuurders vertoonden duidelijk gedrag dat op impliciete raciale vooroordelen wijst.”

Onbewuste vooroordelen

“We zeggen niet dat de bestuurders openlijk racistisch zijn”, benadrukt psychologe Kimberly Kahn (Portland State University). Ze hebben het liever over “subtiele vormen van stereotypering” en “impliciete” of “onbewuste vooroordelen”. Je komt dit vaak tegen in de Amerikaanse samenleving, zeggen ze, bij een sollicitatie bijvoorbeeld, of wanneer je op straat een taxi wenkt.

Vorig jaar deed de Universiteit van Californië in Los Angeles een experiment met foto’s van blanke en zwarte kinderen. In de ogen van blanken bleken zwarte kinderen er minder onschuldig uit te zien dan hun blanke leeftijdsgenoten.

take down
the paywall
steun ons nu!