Armoe troef in de derde rijkste regio ter wereld?

Armoe troef in de derde rijkste regio ter wereld?

vrijdag 16 oktober 2015 13:22
Spread the love

Vlaanderen is de derde rijkste regio ter wereld, zo pochte Minister-president Bourgeois nog geen maand geleden: “De welvaart die wij produceren was nog nooit zo groot. De laatste vijftien jaar is ze zelfs met 40 procent gestegen”, aldus Bourgeois.

Maar dat heeft niet iedereen geweten. Niet alleen de rijkdom, ook de armoede is sterk gestegen. In Vlaanderen is meer dan één op acht mensen arm. In Limburg zelfs één op zeven. Vijf procent meer dan 4 jaar geleden. In de Limburgse mijngemeenten gaat het over bijna één op vijf. In Maasmechelen groeit meer dan één op vijf kinderen op in armoede. In Genk is dat zelfs één op vier. En dat in de derde rijkste regio ter wereld.

De armoedebarometer kleurt bloedrood. Niet alleen in cijfers, maar de verhalen achter die cijfers. Verhalen van leerkrachten die ‘s morgens een brood kopen, omdat een groeiende groep van leerlingen geen middageten mee naar school krijgen. Verhalen van gepensioneerden die nog twee keer per dag eten, omdat een derde maaltijd de mogelijkheden van hun pensioen overschrijdt. Verhalen van studenten die hun studies onderbreken, omdat mama én papa dienst hebben genomen in het zwellende leger van werklozen. Groeiende armoede, zwarte armoede, in de derde rijkste regio ter wereld.

Werelddag van verzet tegen armoede

Zaterdag 17 oktober is de dag van verzet tegen armoede. Die wordt ‘gevierd’ over heel de wereld, ook bij ons. Maar de strijd tegen armoede is helaas geen prioriteit van onze regering. Het regeerakkoord beperkt zich tot “de middelen voor armoedebestrijding zo in te zetten dat zo veel mogelijk mensen uit de armoede blijven en geraken”.

Deze zin uit het regeerakkoord spreekt boekdelen. Het budget voor armoedebestrijding mag niet stijgen. Geen geld? Of toch wel:InBev, ExxonMobil en Electrabel mogen samen 1,5 miljard euro van hun belastingen aftrekken. Exact evenveel geld als nodig is om alle sociale uitkeringen op te trekken boven de Europese armoedegrens. Een structurele maatregel, die het Netwerk tegen Armoede al jaren verdedigt.

“We verhogen het leefloon tot de Europese armoedegrens”, zo belooft het V-Plan voor de verkiezingen van de NVA. Maar wat doet het huidig beleid? Het leefloon is met 2 procent gestegen. Dat is 16 euro per maand. In totaal ligt het nog steeds 164 euro onder de Europese armoedegrens.

De stijging met 16 euro weegt ook niet op tegen de grote verliezen in koopkracht die vele mensen nu lijden. Volgens de berekeningen die verschenen zijn in de pers vorige week zou een gezin met twee kinderen ongeveer 1.300 euro per jaar verliezen. Oorzaak? Taxshift, indexsprong, extra btw op elektriciteit, meer inschrijvingsgeld voor hoger onderwijs, stijgende prijzen voor water en kinderopvang, …

De ene zijn brood is de ander zijn dood

De armoede aanpakken betekent dat we keuzes moeten maken. Een keuze om de rijkdom anders te verdelen. Wereldwijd is op dit moment de helft van alle rijkdom in handen van 1 procent. Dat bleek gisteren uit de studie van Credit Suisse. Onder hen bevinden zich ook 278.000 Belgen. De 71 procent armsten bezitten daarentegen amper 3 procent van alle rijkdom.

De kloof tussen arm en rijk is nog nooit zo groot geweest. Terwijl grote delen van de bevolking moeten besparen, is er een klein deel dat verder speculeert en profiteert. Is er een verband tussen de twee? Victor Hugo zag het al lang geleden: “Met de hel van de armen is het paradijs voor de rijken gemaakt”.

We mogen het debat over armoede niet los koppelen van de groeiende rijkdom. Vlaanderen is de derde rijkste regio ter wereld. Laten we die rijkdom dan ook wat eerlijker verdelen: een echte taks shift, een einde aan het cadeaubeleid voor de allergrootste ondernemingen, een eerlijkere fiscaliteit. Met de belastingvoordelen die Inbev, ExxonMobil en Electrabel van de Belgische fiscus krijgen, kunnen we alle sociale uitkeringen optrekken boven de armoedegrens. Een concreet, haalbaar en rechtvaardig plan, dat op de Werelddag van de armoede toch niet mag ontbreken.

take down
the paywall
steun ons nu!