“TTIP is gelijk aan totale straffeloosheid voor multinationals”

Dit weekend betoogden 250.000 mensen in Berlijn tegen het TTIP. Ook in Londen, Amsterdam en Barcelona werd actie gevoerd. Een Europese petitie tegen het vrijhandelsakkoord haalde meer dan 3 miljoen handtekeningen. Donderdag was het de beurt aan Brussel om zich aan te sluiten bij het groeiende protest. Enkele honderden betogers trakteerden er de deelnemers van de EuroMarchas op een warm onthaal.

donderdag 15 oktober 2015 16:20
Spread the love

Enkele actievoerders hadden onder de naam EuroMarchas een mars van Gibraltar naar Brussel ondernomen. Donderdagmiddag kwamen ze aan bij het Schumanplein waar een Europese top plaats vindt.

Ze werden er onthaald door enkele honderden leden van het actieplatform dat zich ook vanuit België verzet tegen het vrijhandelsakkoord TTIP.

“TTIP betekent de totale straffeloosheid voor multinationals die voortaan mogen doen wat ze willen. En alles verloopt in het grootste geheim. Zelfs de leden van het Europees parlement hebben geen toegang tot de details van de onderhandelingen”, zegt actievoerder Bruno Poncelet van het vormingscentrum Cepag.

Toen een vijftigtal deelnemers van de actie even een straat probeerde af te sluiten, werden ze omsingeld door de politie. Enkele tientallen actievoerders werden opgepakt en weggevoerd met politiewagens.

Zaterdag volgt een nieuwe betoging tegen het TTIP. Het handelsakkoord stuit op een groeiend protest. Europees commissaris van Handel Cecilia Malmström geeft dat ook toe. Maar in een gesprek met John Hilary van de Britse ngo War on Want deed ze een merkwaardige slip of the tongue. “Ik heb geen mandaat van het Europese volk”, zei ze. “Malmström ontvangt haar orders rechtstreeks van de bedrijfslobbyisten die Brussel overspoelen”, schrijft Hilary in de Britse krant The Independent.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!