Open brief - Hans Claesen

Open brief aan de heer Ivo Lauwereyns, Directeur Volkswagen Import

"Dus even gratis de software updaten en de kous is af? Excuse me? Wat met de 10 tot 40-malige uitstoot waarmee ik net zoals zovele anderen mijn omgeving - en vermoedelijk ook die van u - vergiftigd heb?" Lees hieronder de open brief van Hans Claesen aan Volkswagen.

donderdag 15 oktober 2015 17:26
Spread the love

Geachte heer Lauwereyns,

Ik was één jaar toen ik voor het eerst achter het stuur van een Volkswagen plaatsnam. Het bewijs hiervan ziet u op de foto hierboven. Een Kever was het, in dezelfde kleur zoals die dolle. Maar zonder nummer 53 op de deur. 38 jaar en 1 maand later valt er een brief in de bus. Van de autoconstructeur om te zeggen dat ze een foutje hebben gemaakt.

Het grootste deel van mijn mobiele leven heb ik in een VW doorgebracht, en wel in deze volgorde: Kever, Golf, Polo, Ibiza (inderdaad een Seat, maar wel van dezelfde groep), Passat, Golf cabrio (zo’n echte oude), Golf (een gewone), Touran, New Beatle, Jetta en Multivan. Ik heb er kilometers plezier mee gehad, plezante reizen mee gemaakt en er zelfs in volle bevallingsrush mee door een paar rode lichten gereden. Mijn 2de zoon Ferre zou anders vermoedelijk in een Volkswagen geboren zijn, maar dat volledig terzijde.

En dan nu zo’n brief: “Vandaag kunnen we met zekerheid melden dat uw Volkswagen jammer genoeg is uitgerust met de niet-conforme software”, aangevuld met wat technische gegevens zoals het chassisnummer en het motortype. “Volkswagen zal de kosten van de vereiste interventie aan uw wagen volledig voor zijn rekening nemen”, staat verder vermeld in de brief.

Dus even gratis de software updaten en de kous is af? Excuse me? Wat met de 10 tot 40-malige uitstoot waarmee ik net zoals zovele anderen mijn omgeving – en vermoedelijk ook die van u – vergiftigd heb? En gaat de aanpassing van de software er dan voor zorgen dat de uitstoot voortaan zal zijn zoals vermeld bij de verkoop? Of gaat het enkel om het verwijderen van de sjoemelcode die de metingen vervalst? De zin “Volkswagen Group garandeert dat de aanpassing van de software geen enkele invloed heeft op de technische veiligheid en het rijgedrag van uw voertuig” geeft wat mij betreft een antwoord op die vraag. Hetzelfde rijgedrag = dezelfde uitstoot, niet?

“Noch uw verdeler, noch wij waren op de hoogte van deze onregelmatigheden. Wij betreuren deze situatie”, krijg ik te lezen. Een niet-ondertekend briefje zonder echte verontschuldiging, bedoeld als pleister op de wonde, lost het probleem niet op. Een paar bossen aanplanten als compensatiemaatregel en het gratis vervangen van de betrokken voertuigen door milieuvriendelijke exemplaren, dat komt al dichter in de buurt. Maar een summiere software-update en een “Wir haben es nicht gewußt” komen niet close. Om over de sigaar nog maar te zwijgen. Wie zal die smoren?

Met bezorgde groeten van een van oorsprong trouwe VW-rijder.

Hans Claesen

take down
the paywall
steun ons nu!