“Argentinië moet moorden op transgenders stoppen”

“Argentinië moet moorden op transgenders stoppen”

In de voorbije maand zijn in Argentinië drie prominente transgenders vermoord. De overheid moet dringend ingrijpen om de golf van moorden te stoppen, zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

donderdag 15 oktober 2015 17:35
Spread the love

Deze week werd Amancay Diana Sacayán dood teruggevonden in haar flat in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Haar lichaam vertoonde sporen van geweld. Sacayán, een bekende activiste voor de rechten van lesbische vrouwen, homo’s, biseksuelen en transgenders (LGBT), had in 2012 haar nieuwe identiteitskaart als vrouw gekregen uit handen van president Cristina Fernández de Kirchner.

Haar dood volgt op twee andere moorden eerder deze maand op Marcela Chocobar en Coty Olmos, twee transgendervrouwen en prominente activisten, in de provincies Santa Fe en Santa Cruz.

Actie

“Donkere wolken pakken zich samen boven de Argentijnse transgemeenschap”, zegt Mariela Belski, directeur van Amnesty International in Argentinië. “Als deze golf van moorden niet diepgaand onderzocht wordt en de verantwoordelijken berecht worden, wordt de boodschap gegeven dat het ok is om transgenders te vermoorden.”

De Argentijnse overheid moet dan ook werk maken van een systematische aanpak, zegt ze. “Argentinië mag niet toestaan dat deze golf van geweld aanhoudt. Een database waarin de gendermisdrijven gedocumenteerd worden en sterke mechanismes ontwikkelen om de misdrijven te onderzoeken en bestraffen, zouden goede en langverwachte eerste stappen zijn.”

take down
the paywall
steun ons nu!