Agenten vallen Antwerpse crèche binnen

Met veel machtsvertoon stormde de politie een Antwerpse crèche binnen. De kinderverzorgsters werden geïsoleerd van de 14 aanwezige kinderen. Uiteindelijk leverde de hele operatie één banale opmerking over het personeelsrooster op.

donderdag 15 oktober 2015 23:18
Spread the love

De Kapelstraat in Hoboken is een drukke straat met veel winkels en scholen in de buurt. Fatima houdt er al drie jaar de zelfstandige kindercrèche ‘Baby in Wonderland’ open.

Dinsdagmiddag om kwart voor vier belt de eerste mama aan om haar kindje op te halen. Fatima of de andere kinderbegeleidster checken altijd via de camera wie er aanbelt en doen open als ze een bekend gezicht van een ouder zien.

In de rug van de mama duiken politie-agenten door de dichtvallende deur. Voor Fatima goed en wel beseft wat er gebeurt, staan er gewapende agenten in de speelruimte tussen de 14 kinderen die op dat moment aanwezig zijn. Een andere agent bewaakt het terras en ook de straatkant wordt in de gaten gehouden door de politie.

Twee inspecteurs maken zich kenbaar en zonderen Fatima samen met haar collega af. Ze vuren vragen af over hun identiteit, het personeelsrooster, de statuten van de crèche en de vergunningen. Ondertussen komen andere ouders toe die niets begrijpen van het machtsvertoon.

Uiteindelijk vertrekken de inspecteurs met de politie in hun zog na een goed halfuur ondervraging. Er wordt één opmerking gemaakt over het personeelsrooster. “Dat moet u hier wel zo invullen, hé”, krijgt Fatima nog te horen. Voor de rest geen uitleg, niets. De ouders en de passanten uit de buurt snappen er niets van.

“Het moeilijkste vond ik de wapens en de combi’s in de straat. Wapens bij mijn kindjes. Wel zes bewapende agenten binnen in die kleine ruimte”, zegt Fatima. “Ik heb al verschillende keren zorginspectie gehad maar die zijn steeds vriendelijk, zonder politie en die laten je ook verder de kindjes verzorgen terwijl ze vragen stellen. Hier moest ik met mijn collega apart. Ik kon mijn werk niet doen. Dat vond ik zeer moeilijk. En ook dat ze mijn crèche zonder reden criminaliseren. Nu krijg ik vragen uit de buurt of ik iets met drugs heb”, aldus Fatima

Noch de inspectie, noch de politie geven duidelijkheid over de inval als we daar naar polsen. Eerst klonk het droog dat de politie de inspectie bijstaat als die daar om vraagt. Bij de inspectie zeggen ze dan weer dat niets terugvinden over de inval. De politie liet donderdag weten dat het mogelijk om een politiestage ging, maar ook dat kon niet bevestigd worden.

take down
the paywall
steun ons nu!